Nedelja muzike u Кreativnom centru

Svetski dan muzike proslavlja se 21. juna, a ideja o tome da muzika dobije svoj dan nastala je 1976. godine u Francuskoj, kada je jedan američki muzičar, tada zaposlen na francuskom radiju, predložio celonoćnu muzičku proslavu prvog dana leta. Prvi “Festival muzike” održan je 21. juna 1982. u Pariz i od tada do danas Svetski dan muzike obeležava se širom sveta.

Ove godine Svetski dan muzike “Кreativni centar” obeležava posebnom akcijom – cene odabranih muzičkih knjiga biće snižene 30% samo do 27. juna i to za kupovinu na sajtu www.kreativnicentar.rs i u njihovim knjižarama (Makedonska 30, Beograd; Uroša Martinovića 12, Novi Beograd; Sinđelićev trg 19, Niš).

U okviru akcije snižene su zvučne knjige za najmlađe Muzika sveta i Slavni kompozitori, uz koje će deca krenuti na muzičko putovanje oko sveta i čuti odlomke dela 12 velikana muzike, među kojima su Šopen, Mocart, Vivaldi, Bah, Betoven i drugi. Tu su i zvučne bajke Mačak u čizmama i Crvenkapa u kojima će mali čitaoci, uz tekstove poznatih bajki i vesele ilustracije, moći da se upoznaju i s različitim melodijama i zvukovima.

Popust od 30% važi i za odabrane knjige o simpatičnom psu Peci uz koga deca upoznaju različite instrumente i vrste muzike. U knjigama Peca i šumski orkestar i Peca i cirkuski orkestar mališani su saznali kako zvuče klavir, violina, flauta, ali i truba, saksofon, bubanj i brojni drugi instrumenti. Izdanje Peca voli operu otkriva deci svet iza operske scene i 11 izabranih arija iz čuvenih opera, dok u slikovnici Peca voli Mocarta glavni junak Svetski dan muzike provodi uz najpoznatije Mocartove kompozicije.  U knjizi Peca svira rok Peca putuje u London, prestonicu rok muzike,  dok se u izdanju Peca svira džez,  ovaj simpatični junak sa svojim saksofonom zaputio u Nju Orleans, grad džeza. Radnja knjige Peca sluša disko odigrava se u Njujorku.  Peca i članovi njegove plesne grupe prijavili su se na takmičenje koje se održava u diskoteci. Pored toga što će moći da čuju neke od najpoznatijih disko-hitova, deca će saznati i kako je ova vrsta muzike uticala na modu i kakvi su se kostimi nosili na plesnom podijumu. U knjizi Peca sluša hip-hop Peca je odlučio da postane član grupe brejkdensera i da čitaocima otkrije svet hip-hopa – rep, klubove, di-džejeve, skrečovanje, grafite…

Osim uživanja u muzičkim knjigama, predlažemo vam da proslavite Svetski dan muzike tako što ćete deci pustiti muziku koju vi volite da slušate, a potom ih zamolite da ona pokažu vama šta je to što se njima dopada.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA