Naši matematičari nižu najsjajnija odličja

Naši mladi matematičari zablistali su na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, održanoj od 3. do 14. jula u Klužu, u Rumuniji

Nećemo pogrešiti ako kažemo da je reprezentacija Srbije ipak osvojila jedno Svetsko prvenstvo ove godine. Naši mladi matematičari zablistali su na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, održanoj od 3. do 14. jula u Klužu, u Rumuniji, zasenili svoje vršnjake iz velikih, ekonomski razvijenih zemalja sveta i pokazali da Srbija nije bez razloga otadžbina Tesle, Pupina, Milutina Milankovića ili Mileve Marić.

Učenici Matematičke gimnazije u Beogradu, Aleksa Milojević i Pavle Martinović, osvojili su zlatne medalje, Igor Medvedev i Jelena Ivančić srebrne, Jovan Toromanović bronzanu. Bronzana medalja pripala je i Nikoli Pavloviću iz Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Sada, u konkurenciji od oko 600 učesnika iz 107 država. Poslednji put dve zlatne medalje naša reprezentacija osvojila je davne 1974. godine, tako da danas slavimo jedan od najboljih rezultata u istoriji naših učešća na međunarodnim matematičkim olimpijadama.

Zlatna medalja sama po sebi predstavlja krunu dosadašnjeg rada i napretka i njegov neoboriv dokaz. Mislim da je, sa jedne strane, Olimpijada upravo takmičenje sa zadacima, a sa druge mesto na kome se mogu sresti jako zanimljivi ljudi“, sa ponosom ističe Aleksa Milojević, jedan od učenika koji je osvojio zlatnu medalju, i dodaje da će mu druženje sa vršnjacima ostati u dugom sećanju.

Ovi đaci su znanje stekli isključivo u Srbiji, „rasadniku“ matematičkih šampiona, uz puno rada i odricanja. Ovaj uspeh, međutim, nije mogao bez podrške države i svih koji razumeju da ulaganje u prirodne nauke i podsticanje njihovog razvoja predstavlja budućnost.

Društvo matematičara Srbije najiskrenije zahvaljuje Naftnoj industriji Srbije – programu „Energija znanja“ i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije na velikoj pomoći u organizaciji matematičkih takmičenja u našoj zemlji, selekciji naših olimpijskih ekipa, njihovom pripremanju za učešće na olimpijadama i podršci u realizaciji putovanja na često udaljena mesta održavanja međunarodnih matematičkih takmičenja“, izjavio je dr Vojislav Andrić, predsednik Društva matematičara Srbije.

Naime, kompanija NIS već šest godina zaredom pruža podršku funkcionisanju Društva matematičara Srbije. Kroz svoj program „Energija znanja“, NIS je i ove godine podržao održavanje Srpske matematičke olimpijade, a nakon toga i odlazak najboljih matematičara Srbije na Balkansku i Međunarodnu matematičku olimpijadu.

Novosti

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram