Napravite savršene fotografije

Kako napraviti savršene fotografije vaše bebe?
Te očaravajuće oči, taj prelepi osmeh! Uhvatite najlepše trenutke sjajne ličnosti vašeg deteta sa devet sigurnih saveta profesionalca.

1. Slikajte stalno
Profesionalni fotografi ne žele da priznaju, ali ključ za slikanje dobre fotogarafije je lak: slikajte stalno! Ispraznite memoriju sa digitalnog aparata ili stavite novi film u aparat, i onda, kao profesionalci, slikajte bez prestanka i bez čekanja da se dete namesti u idealnu pozu. Sigurno ćete uhvatiti neke sjajne momente.

2. Uhvatite velike momente
Uzmite kameru kada se vaše dete lepo nasmeje – ali isto tako i kada se dete duri, mršti, ili čak kada ima izlive besa. Imaćete neizbrisiv zapis detetovog karaktera – sa smehom i suzama – nezavisno od detetovog uzrasta.

3. Zumirajte dok slikate
Da biste uhvatili svaki momenat emocije vašeg deteta, obucite ga u neku jednostavnu majicu, onda krenite da zumirate ili se približite toliko da detetovo lice uđe u ceo kadar. 125 mm telefotografsko sočivo je idealno za portrete: ono zamagli pozadinu i stavlja objekat koji se slika u prvi plan.

4. Gledajte crno-belo
Crno – bele fotografije deluju umetnički i sofisticirano-takođe daju nežniji ton kože, i iz razloga što se stapaju sa svakim dekorom, izgledaju potpuno šik kada se grupišu u različite ramove. Koristite li digitalnu kameru? Možete veoma lako da podesite da vaše slike budu crno-bele kada prebacite vaše fotografije na računar.

5. Opustite se
Pustite dete da se valja u blatu ili da pretrčava ispod prskalice. Uhvatite momenat kada vaša beba ispusti kanticu sa kockicama. Ovi veseli, haotični momenti su baš oni momenti kojih ćete se rado sećati mnogo godina posle. Nemojte se stideti toga da se pridružite detetu, osećaćete se mnogo opuštenije, a dete će zaboraviti da imate aparat u ruci.

6. Ugasite blic
Blic na aparatu uglavnom dovodi do efekta „crvene oči“ i hvata razne čudne nijanse na licu deteta. Savetuje se da se što više koristi prirodna svetlost za slikanje kada je to moguće. Ukoliko ste unutra slikajte se pored prozora gde je više svetlosti (ali ne i direktno ispred prozora). Kada ste napolju slikajte se rano ujutro ili kasno podne kada svetlost nije toliko jaka. Ti periodi dana se zovu „zlatni sati“ i to sa dobrim razlogom.

7. Budite realni
Sakrite se: Neke sjajne fotogarfije se uslikaju u onim momentima kada nemate isplanirani scenario. Slikajte vaše dete kada čita knjigu, kada nepomično posmatra cvet, ili se igra u dvorištu.

8. Budite kreativni i slikajte samo neke delove tela
Nekada jedan deo govori više nego kada se slika sve. Slobodno se fokusirajte na slikanje bebine ruke ili stopala, ili dozvolite da jedan deo lica ne bude u okviru objektiva. Pokušajte da ga slikate kada ste mu iza leđa da biste uhvatili različite strane vašeg deteta.

9. Proverite šta je u pozadini
Pre nego što krenete da slikate proverite šta je u detetovoj pozadini. Sklonite sve ružne stvari, ili gomile veša. Slikajte ga ispred jednostavne ali zanimljive pozadine, trave ili vode ukoliko ste napolju, ili lepo ofarbanog zida ili ispred neke tkanine ukoliko ste unutra.

Izvor: Bebac

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA