Najnovija slikovnica Propolis Booksa: Mali plavi kamion

Za porodična uživanja u čitanju i radosnim igrama kojima je inspiracija

Mali plavi kamion jezdi seoskim drumovima i javlja se svim prijateljima: patki, ovci, konju, žabi, petlu, guski… svima koje sretne. Trubne, uspori, ljubazno se javi i polako nastavi dalje.

Da čujemo: kako kaže patka? A ovca? A konj? Žaba? Petao? Guska?

Bravo!

Šta biva dalje s pričom?

Onda pored njega projuri žuti kamion. Nema vremena da se zaustavlja. Avaj! Zaglavljuje se u blatu. Ko prvi pritrčava u pomoć? Mali plavi kamion. A kada se i on zaglavi, ko pomaže obojici? Sve životinje. Jer, ako pomažeš drugima, oni će zauzvrat pomoći tebi kad zatreba.

Kao u priči o babi, dedi i repi.

Mali plavi kamion je radosna kakofonija zvukova životinja i kamiona koja će naterati decu da kokodaču, kvocaju, gaču, muču – i mole za još jedan obilazak!

Uči decu kako da se ponašaju u svetu. Kako da budu bolje osobe. Kako da primećuju druge. Kako da izmaštaju svoju farmu, koje bi životinje na njima živele, koja je manja a koja veća, da li ima neka opasna ili su one samo u džungli?

Ovo je priča o prijateljstvu, znanju, lakoći upadanja u nevolju, ljubaznosti prema drugima.

Mali plavi kamion je mogao da odustane od želje da pomogne velikom kiperu. Da pomisli kako je kiper mnooogo veliki, a on mnooogo mali i da se uplaši. Ali nije odustao, a nisu ni njegovi prijatelji odustali od njega. To je važno da imamo na umu: kad pomisliš da je teško, postoji način, kad pomisliš da si sam – nisi. Pravi prijatelji su uvek tu.

Alis Šertl (1941) je američka pesnikinja, učiteljica i autorka iz Los Anđelesa. Poznata je kao autorka brojnih knjiga za decu, među kojima je najprodavaniji serijal Njujork Tajmsa Mali plavi kamion.

Džil Makelmari bila je ilustratorka mnogih slikovnica, uključujući i serijal o Malom plavom kamionu. Svoje vreme je srećno podelila između širokog pejzaža Novog Meksika i zelenog ostrva u Minesoti.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA