Muke sa disanjem u hladnim danima: Sinusi reaguju na svaku promenu temperature

Klimatski uslovi čest su okidač za tegobe disajnix puteva. Zapušen nos, curenje bistrog sekreta, kijanje i osećaj punoće i bola ukazuju na upalu, koja ne mora da bude ni virusna ni bakterijska

Zapušen nos, curenje bistrog sekreta, kijanje i osećaj punoće i bola ukazuju na upalu sinusa. Iako je rasprostranjeno uverenje da je reč o virusu ili bakterijskoj infekciji, dr Svetlana Valjarević, specijalista ORL, kaže da do ovih tegoba masovno dolazi i zbog naglih promena spoljašnje temperature, aerozagađenja, izloženosti duvanskom dimu, kao i zbog boravka u prostoru sa lošim klimatskim uslovima.

Kod određenog broja pacijenata, ovi simptomi mogu da nastanu čak i usled emotivnog stresa i napetosti.

– Najčešće se sa drenažom i ventilacijom sinusa susreću oni koji pate od alergijskog rinitisa – kaže dr Valjarević. – Zbog udisanja alergena dolazi do otoka sluznice nosa, što ometa disanje i stvara se osećaj punoće i bola u sinusima.

Tegobe sa sinusima uzrokuju i iscrpljenost, malaksalost, neispavanost i slabu koncentraciju.

– Kada alergološkim testovima ne možemo da dokažemo prisustvo alergijske bolesti, onda na osnovu kliničke slike i podataka dobijenih od pacijenata zaključujemo o kojoj vrsti rinitisa i sinuzitisa se radi – kaže naša sagovornica. – Najčešća forma nealergijskog i neinfektivnog rinitisa, koji može da se komplikuje sinuzitisom, jeste vazomotorni rinitis. Kod njega, zbog neravnoteže u aktivnosti ćelija parasimpatičnog i simpatičnog nervnog sistema, dolazi do proširenja krvnih sudova u nosu, otoka sluznice, pojačane sekrecije, što sve zajedno dovodi do otežane drenaže iz sinusa i svih navedenih tegoba.

Ipak, prema većini studija glavni uzročnik upale sinusa su virusi.

– S obzirom na to da su sinusi zatvorene koštane šupljine iz kojih sekret teško otiče svaka prehlada lako može da preraste u bakterijsku upalu – kaže dr Srđan Milićević, specijalista ORL. – Ovome su naročito podložne osobe sa anatomskim deformacijama u nosu i one koje pate od alergijskog rinitisa.

Naši sagovornici kažu da se danas smatra da lečenje sinusa treba da ide u pravcu uspostavljanja što bolje ventilacije nosa. To se postiže korišćenjem raznih sprejova na bazi eteričnih ulja, morske vode, ili korišćenjem lekova koji smanjuju otok tkiva u nosu i na ušćima sinusa.

– Klimatska terapija ili boravak u vremenskim uslovima koji pogoduju zdravlju sinusa, dobija sve veći značaj u njihovom lečenju – kaže dr Milićević.

Kada je o vazomotornom rinitisu reč, efekat terapije je manje uspešan.

– Lečenje alergijskih i vazomotornih formi rinitisa i sinuzitisa podrazumeva primenu lokalnih i sistemskih lekova za lečenje alergije, sa tim što su rezultati lečenja bolji kod alergijskog rinitisa – kaže dr Valjarević.

HRONIČNE TEGOBE

DOKTOR Srđan Milićević kaže da je lečenje hronično obolelih sinusa i dalje na nivou lečenja ćelavosti, što znači bez velikog efekta.

Novosti

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram