Miris bebe

Miris bebe na majke deluje kao stimulans, podstiče ih da budu odgovorne, brinu o deci i strahuju zbog njih.

Miris beba u prvih nekoliko meseci od porođaja, majkama pomaže da se suoče sa strahovima i brigama. To su utvrdili japanski stručnjaci sa Univerziteta Nagasaki, na osnovu eksperimenta u kojem je testirano čulo mirisa 38 žena. One su prekrivenih očiju mirisale odeću koju su nosile bebe i onu u kojoj su bili muškarci, a polovina ispitanica su bile majke.

bebaZa to vreme sniman im je deo mozga zadužen za racionalno razmišljanje. Žene koje su se nedavno porodile, gotovo nepogrešivo su prepoznale odeću beba, a one koje nemaju decu, bile su precizne u 60 odsto slučajeva. Dok su mirisale mušku garderobu, obe grupe žena pokazale su sličan rezultat, preciznost veću od 70 procenata, a slična im je bila i moždana aktivnost.

“Promene upućuju na zaključak da porođaj menja način rada mozga. Miris bebe na majke deluje kao stimulans, podstiče ih da budu odgovorne, brinu o deci i strahuju zbog njih”, istakla je Sintija Makvej, psiholog sa Univerziteta Glazgov.

I studija koja je nedavno obavljena u Kanadi pokazala je da miris bebe podstiče proizvodnju dopamina, hormona zaslužnog za ljubavnu euforiju.

Izvor: 021

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA