Merilo uspešnog dana kada postaneš roditelj

Kada si sam, uspešan dan meriš po velikim i različitim aktivnostima koje si uspeo da obaviš u toku tih 24h. Ili po vremenu za lenjost i količini hoćusamodaudišemkiseonik momenata.

Nekad ti je važno da imaš vremena za druženje sa prijateljima, sa porodicom ili mužem, a nekad želiš samo da se izležavaš, da naručiš gotovu hranu i gledaš omiljenu seriju do beskonačnosti, epizodu po epizodu.

Eee, kad postaneš roditelj na to sve zaboravi. Sa prijateljima susret ugovaraš nedeljama ili mesecima, a i kad uspeš da se nađeš na piću negde u gradu, nemoj se iznenaditi ako dobiješ barem jedan poziv sa pitanjem: Kako ovo? Gde je ovo? Kad ćeš kući? Sa mužem se “vreme samo za vas” sada uglavnom meri minutima, a maratonsko gledanje serija u cugu postaje koncept kojeg se u magli rado sećaš.

Ovakva novonastala situacija plodno je tlo za upadanje u depresiju ili besomučno kukanje i tugovanje za onim što je nekad bilo, uz konstantno dumanje da li će se sve to što želiš ponovo vratiti ili je sve otišlo bestraga.

Da, roditeljstvo sa sobom nosi mnogo korenitih promena, i neizostavno malo (ili nimalo) vremena za nas same. I takva situacija traje baš dugo. Meri se godinama, uglavnom.

Pa kako onda preživeti te prve roditeljske godine?

Odmah da vam kažem nešto: ukoliko mislite da postoji način da opet uspešan dan merite stvarima s početka teksta, bolje je da odmah prestanete da čitate tekst. Takvo nešto je nemoguće, verovatno još jednu ili dve decenije (da, da, merimo sada i u decenijama).  I ne, to ne znači da ćete totalno lajsnuti. Preživećete i imaćete opet osećaj da vam je dan bio uspešan i ispunjen. Evo i kako:

Da biste i kao roditelj imali osećaj da vam je dan bio ispunjen, neophodno je da promenite vaše merilo uspešnog dana.

Dok god zahtevate da vam ceo dan bude ispunjen neobaveznim i neometanim aktivnostima, nagrabusili ste. I kao ličnost, i kao roditelj.

Evo nekih primera po kojima sebi sada možete meriti uspešan dan:

  1. Uspela sam da bez prekida budem u kupatilu čitavih 5 minuta! Znate ono: taman uvatite momenat da uđete u kupatilo i na brzinu obavite ono što imate, a na vratima krenu udarci/grebanja i tužno “Mamiiiii”. I vi šta ćete, nego da otvorite vrata i stavite ga na krilo. E kada uspete da sve obavite bez te radnje na vratima, vaš dan je bio uspešan.
  2. Uspela sam svaki put da mu bez rasprave stavim pelenu! Oni koji imaju malu ili veliku, a mirnu decu, ovo sigurno neće razumeti. Verujte mi, nekima presvlačenje pelene kod velike, motorički aktivne i nestrpljive dece predstavlja svojevrstan izazov. Međutim, to može biti i odličan poligon za isprobavanje vaše brzine, visprenosti i mašte. Kada bez puno muke uspete svaki put da ga presvučete, vaš dan je bio uspešan.
  3. Spojila sam čak 3-4h noćnog spavanja u kontinuitetu! Uff, što su to dobre noći. A kad se samo setim da sam ranije izgovarala rečenice tipa “Umorna sam. Noćas sam spavala samo 5-6 sati”. Alooo, da li znaš kakvo si bogatstvo imala? Samo 3-4 sata neometanog noćnog sna su sada merilo mog uspešnog dana.
  4. Bila sam na piću sa drugaricom/sestrom/mamom i čitava dva sata me nije zvao muž! Ovo se ne dešava često (ni piće, ni odsustvo poziva) pa se zato ovakvi dani mere kao vanredno uspešni.
  5. Kosa mi je čista, nokti nalakirani, ja istuširana! Uff, sve ovo u kombinaciji je redak luksuz, ali zato kada se sve tako namesti, ne možeš a da taj dan ne nazoveš uspešnim.

Lista bi mogla biti još duža, ali ostaviću vama da je završite. Koje je vaše merilo uspešnog dana?

*Napomena: Ako mislite da su prethodni redovi zvučali ironično, možda i ne grešite. Smeh je ipak naš najveći prijatelj u borbi protiv tmurnih dana.

Napisala: Aleksandra Birta Ilić,

Blog Creactive

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA