Matić: Deca ne govore o neprijatnostima na internetu

Svako četvrto dete našlo se u situaciji da mu je bez dozvole objavljena slika na internetu, rezultati su istraživanja organizacije “Save the children” povodom obeležavanja Dana bezbednog interneta.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine Tatjana Matić za RTS kaže da se najveći broj dece ne poverava oko neprijatnosti koje im se dešavaju na internetu.

“Svako treće dete bilo je žrtva zlostavljanja, a svaka četvrta devojčica bi se našla sa osobom koju je upoznala preko društvenih mreža”, napomenula je Matićeva.

Samo četvrtina ispitanih roditelja, kaže Matićeva, smatra da zna dovoljno o savremenim tehnologijama da bi mogla da pomogne svojoj deci ako bi se našla u neprilici.

Prema njenim rečima, najveći broj dece se ne poverava oko neprijatnosti koje im se dešavaju na internetu.

“Za nas je najvažniji cilj bio da im objasnimo da moraju imati poverenja u roditelje i nastavnike. Zato smo odlučili da osnujemo Nacionalni centar za bezbednost dece na internetu”, navela je Matićeva.

Ističe da će kol-centar pomoći da imamo odgovore na probleme sa kojima se suočavamo.

“On mora da pruži podršku i roditeljima i deci, da znaju šta treba da čine. Nekad su problemi sociološke prirode, nekad zdravstvene. Uključeni su i MUP, Tužilaštvo, Ministarstvo zdravlja. Svaki građanin može da dobije pomoć, bilo savet, bilo psihičku podršku”, napomenula je državna sekretarka.

Matić napominje da iskustvo govori da roditelji nemaju kompetencije niti su dovoljno digitalno pismeni da pomognu u takvim situacijama.

Govoreći o pedofiliji koja je rasprostranjena na internetu, državna sekretarka je rekla da, u tom smislu, Krivični zakonik mora da se menja.

“Podržaćemo inicijativu da se ovaj vid nasilja uključi u Krivični zakonik. Jasno je da je ovaj problem poslednjih godina postao globalni, i da se u zemljama EU moraju menjati zakonodavni okviri, ali da se ne ograniči sloboda korišćenja interneta”, rekla je Matićeva.

Dan bezbednog interneta obeležava se u više od 120 zemalja širom sveta a samo u Evropi u njemu učestvuje 21 hiljada škola i 19,5 miliona ljudi. Pod sloganom “Menjajte se i ujedinite za bolji internet” ove godine promoviše se bezbedna i pozitivna upotreba digitalnih tehnologija.

Izvor: RTS

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA