Mamino mleko može duže da traje

Mali istraživački projekat u Dečjoj bolnici Schneider sa Long Ajlenda postavio je pitanje koje ranije niko nije postavio: Da li ljudsko mleko može da zadrži svoja svojstva i ostane nezagađeno četiri dana?

dojenje fl

Foto: Flickr

Pre  analiza, koje su uključivale 36 “novopečenih” majki čije su prevremeno rođene bebe bile na odeljenju intenzivne nege za novorođenčad, doktori u većini bolnica ne bi dozvolili da mleko majki ostane uskladišteno više od 72 sata. Dr. Richard Schanler, šef neonatalne medicine u Dečjoj bolnici Schneider, rekao je da su u ovoj instituciji postojala čak i strožija pravila. On tvrdi da oni nisu nikada držali mleko uskladišteno duže od 48 sata i da ih je to navelo da sprovedu ovu studiju, u kojoj su otkrili da nije došlo do velikih promena (u integritetu hranljivosti ili prisustvu bakterija) tokom čak 96 sati. On se nada da će ovo otkriće dovesti do promene prakse u mnogim bolnicama.

Rukovanje i skladištenje ljudskog mleka je od velike važnosti na odeljenjima za intenzivnu negu novorođenčadi, rekao je Schanler. Ranije studije su se bavile ovim pitanjem, ali su se uglavnom koncentrisale na količinu bakterija u mleku koje se čuva. Iako se ovo novo istraživanje odnosilo na skladištenje mleka u bolnici, Schanler je rekao da ono ima značaja i za zaposlene mame koje moraju da vode računa o ishrani odojčeta dok rade van kuće.

Istraživanje, koje predlaže čuvanje ljudskog mleka u staklenoj ambalaži ili plastičnoj ambalaži bez bisfenola (BPA), objavljeno je u januarskom izdanju časopisa “Journal of Pediatrics”. Schanler i njegove kolege preporučuju temperaturu od 4ºC ili manje, i stavljanje mleka u zadnji deo frižidera. On je rekao da je ova analiza bila predviđena da bi odgovorila na mnoga goruća pitanja o čuvanju i korišćenju mleka na odeljenjima intenzivne nege za novorođenčad gde se nalaze deca rođena pre predviđenog termina. Nove mame moraju redovno da muzu mleko za ishranu a mleko se čuva u frižiderima. Postoji i pristup u kome se mleko zamrzava – ali zamrzavanjem ljudskog mleka doprinosi se uništavanju ćelija koje se bore protiv infekcija i štite mleko od nastanjivanja bakterija, kaže Schanler. On dodaje da su komponente koje se gube uglavnom proteini i enzimi, mada do gubitaka hranljivih materija ne dolazi.

Severnoamerička Asocijacija za Skladištenje Ljudskog Mleka je predložila da ljudsko mleko može da se koristi skladišteno i do osam dana, ali takvo čuvanje dovodi do ozbiljnih zdravstvenih pitanja u bolnicama. Schanler i dr Meredith Slutzah, takođe iz Dečje bolnice Schneider, pozabavili su se pitanjem skladištenja zato što su postojala i druga pitanja osim onih o bakterijama, kao na primer problem nivoa hranljivosti. U ovoj studiji, naučnici iz već pomenute bolnice i Albert Einstein škole za medicinu pri Univerzitetu Yeshiva tražili su od majki da izmuzu mleko uz pomoć pumpe za mužu. Istraživači su skladištili mleko na 39ºF (4ºC) i testirali ga nakon 24, 48, 72 i 96 sati. Čak i nakon 96 sati, nije bilo bakterijske kontaminacije, rekao je Schanler, a to se videlo po tome što su ostale komponente u mleku ostale neoštećene.

Žika.rs

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA