Magarac trapavac, nova knjiga za decu u izdanju Propolis booksa

Ko je magarac trapavac? To je simpatično magarence koje iz stranice u stranicu postaje sve kljakavije, a njegov izgled sve smešniji: najpre saznajemo da ima tri noge, jedno oko, da je smrduckav i prduckav, da je prgav, da uz muziku glasno njače, da je žgoljav i da ima dara da  stvara nevolje. 

Magarac trapavac

tekst: Krejg Smit 

ilustracije: Kac Kouli 

prepev: Dejan Aleksić

 

Magarac trapavac je pesma nastala 2005. nakon što je Novozelanđanin Krejg Smit čuo jednu šalu. Iz pesme je nastala knjiga. Knjiga je postala planetarno popularna nakon snimka na jutjubu na kom jedna baka pokušava da knjigu pročita unuku, ali ne može, od napada smeha. 

Ko je magarac trapavac? To je simpatično magarence koje iz stranice u stranicu postaje sve kljakavije, a njegov izgled sve smešniji: najpre saznajemo da ima tri noge, jedno oko, da je smrduckav i prduckav, da je prgav, da uz muziku glasno njače, da je žgoljav i da ima dara da  stvara nevolje. 

Kada je te 2008. izašao iz „štale”, uprkos manjku jedne noge i jednog oka, bio je nezaustavljiv i samo te godine doživeo osam reprinata. 

Magarac ima nevidljivog prijatelja, nekoga ko ga prati na njegovom putu i prihvata takvog kakav je, a to je – ptičica.

Uz sjajne ilustracije Kac Kouli ovo je izuzetno šarmantna dečja knjiga za razvijanje empatije pri susretu sa onima koji su drukčiji po bilo kojoj osobini. Ilustratorka je o svom magaretu rekla: „Nadam se da će snažan duh magarca trapavca inspirisati ljude svih godišta i uzrasta da veruju u sebe, bez obzira na to šta će im život doneti. Magarac je tu da nas podseća na sopstvenu snagu uprkos raznim iskušenjima koja život baca pred nas. I da smo često mnogo snažniji nego što mislimo.”

Nagrade na Novom Zelandu:

– Knjiga godine po izboru dece

– Pesma je 2008. dobila nagradu za Dečju pesmu godine

Čitajući ovu knjigu čitaoci će:

– upoznati jednog simpatičnog magarca koji je malkice drukčiji od ostalih

– smejati se gradaciji njegovih mana, u svakoj pronalazeći nešto pozitivno

– moći da razgovaraju sa decom o prihvatanju različitosti, ma kakve da su

– moći da sa decom iznađu skrivene talente i snage, zbog kojih je dete jedinstveno baš takvo kakvo jeste, baš kao što magarac prihvata sebe

 

Ilustratorka Kac Kouli, koja je, zgodne li slučajnosti, magarca trapavca stvarala u preuređenoj štali, kaže da je stvaranje ovog karaktera izmenilo njen ceo život. „Teško je poverovati da ovo skromno, tronogo, jednooko magarence može da postane toliko voljeno i da proputuje diljem sveta. To ukazuje na činjenicu koliko daleko nas pozitivan karakter može odvesti, kakva god iskustva život pred nas da stavi.” Kac je zahvalna Krejgu na čistoj sreći koju joj je donelo donošenje trapavog magarenceta na ovaj svet.  

 

Autor Krejg Smit živi u Kvinstaunu. Nakon što je godinama zabavljao tuđu decu, sada ima svoje – devojčicu koja svakodnevno topi njegovo srce. O svom magarcu trapavcu Krejg kaže: „Uzbuđen sam i zapanjen  što je slikovnica prodata u više od pola miliona primeraka. Ta knjiga mi je promenila život i pokazala šta može da se dogodi kad slediš svoje snove. Želim da se zahvalim Kac na njenim neverovatnim ilustracijama, mom izdavaču i dizajneru na svem njihovom trudu, kao i svoj deci koja uživaju u godinama magarcu. Zapamtite poruku magarca trapavca: ’Ne samo da je u redu, nego je kul biti drugačiji.’“  

Podeli:

Komentari