Loše navike građana Srbije u ishrani i fizičkoj aktivnosti

Građani Srbije nemaju adekvatne navike u ishrani i fizičkoj aktivnosti, jedan je od ključnih rezultata istraživanja u okviru projekta „Načini pravi izbor za dugoročno zdravlje“, što za posledicu ima to da polovina odraslog stanovništva u Srbiji ima prekomernu težinu, a svaki peti stanovnik spada u kategoriju gojaznih.

Novi rezultati istraživanja u okviru projekta „Načini pravi izbor za dugoročno zdravlje“

Građani Srbije nemaju adekvatne navike u ishrani i fizičkoj aktivnosti,  jedan je od ključnih rezultata istraživanja u okviru projekta „Načini pravi izbor za dugoročno zdravlje“, što za posledicu ima to da polovina odraslog stanovništva u Srbiji ima prekomernu težinu, a svaki peti stanovnik spada u kategoriju gojaznih. Tek svaki deseti stanovnik, starosti od 18  do  65 godina, redovno vodi računa o izboru hrane siromašne mastima, svega 14.8% odraslih u Srbiji vodi računa o ograničenom unosu slatkiša dok svega 6.5% odraslog stanovništva redovno konzumira preporučeni broj porcija žitarica.

Tek svaki 7. odrasli stanovnik Srbije (15.5%) svakodnevno unosi barem 2 porcije voća a svaki osmi (12.2%) redovno konzumira 3 i više porcija povrća svakoga dana. Konačno, svega 14.9% odraslog stanovništva redovno čita oznake o hranljivim sastojcima, mastima i soli na namirnicama koje kupuje. Inače, Srbija je na 13. mestu među zemljama Centralne i Istočne Evrope po učestalosti hipertenzije među muškarcima, a na 5. mestu kada su žene u pitanju, prema čemu povišen krvni pritisak ima već svaki treći muškarac i svaka četvrta žena.

“Jedan od važnih uzročnika ovog trenda jeste i činjenica da trenutno ne postoji izvor proverenih i naučno utemeljenih informacija koji bi služio za edukaciju o zdravim načina ponašanja, namenjen opštoj populaciji. Naši rezultati ukazuju na neophodnost fokusiranog obrazovanja koje se tiče promene navika i podizanja kvaliteta znanja u vezi sa zdravom ishranom i fizičkom aktivnošću odraslog stanovništva. Ovaj zadatak je izuzetno kompleksan, s obzirom na činjenicu da odrasle osobe nisu izložene obaveznom obrazovanju ovog tipa, pa je izrada i distribucija budućeg Vodiča o zdravim navikama neophodan korak intervencije u cilju unapređenja zdravih načina ponašanja. U Vodiču ćemo na svima razumljiv i lako primenjiv način ponuditi modele po kojima će svi moći da pravilnom ishranom i fizičkom aktivnošću utiču na poboljšanje svog sveukupnog zdravlja.”, izjavio je lider projekta prof. dr Sergej Ostojić.

Alarmantni su rezultati i analize kvaliteta života povezanog sa zdravljem, koji su ukazali da gotovo polovini stanovništva zdravlje uslovljava ili ograničava obavljanje svakodnevnih aktivnosti kao što su penjanje stepenicama nekoliko spratova ili čak usisavanje. Tokom svakodnevnog života redovno je fizički aktivan tek svaki treći odrasli stanovnik Srbije, a samo svaki 16 redovno proverava puls tokom vežbanja, što ukazuje na nizak nivo edukacije o korisnim efektima ovog važnog i jednostavnog postupka.

Šta je ispravno?

Svaka odrasla osoba treba da učestvuje u najmanje 150 minuta umereno intenzivne aerobne aktivnosti tokom nedelje kako bi se ostvarili pozitivni efekti na zdravlje. Potrebno je uključiti i 2-3 epizode vežbi za jačanje mišića nedeljno. U ishrani se preporučuje raznovrstan i uravnotežen unos namirnica iz svih 5 grupa – povrće, voće, žitarice, mleko i mlečni proizvodi, i proteinske namirnice (npr. meso i riba, jaja, mahunarke, orašasti plodovi) u skladu sa svojim energetskim potrebama.

Deo aktivnosti na ovom projektu podržane su od strane Republičkog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva omladine i sporta, pokrajinskog Sekretarijata za visoko obrazovanje i naučno istraživačku delatnost i kompanije Coca-Cola Srbija.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA