Ljubičasti svet: Ovo je priča o jednom malom divu

Nema većeg dokaza da čuda postoje i da su moguća od zlaćanog osmeha kojim Ognjen boji svet oko sebe. Nije ni milion hvala dovoljno da se svim belim mantilima ljubičaste boje zahvali za darivani dar

Foto: Privatna arhiva

17. Novembar je Svetski dan prevremeno rođene dece. Ovog 17. Novembra cela Srbija bila je obojena ljubičastom bojom, pa su svetleli mostovi, skupštine, zdanja, opštine, porodilišta i zadužbine ovim borcima malenih stopa u čast.

Zapravo, ceo mesec novembar posvećen je njima. A jedna ljubičsta priča i molitva izgleda ovaka.

Bebe se rađaju u porodilištima. Napune mami ruke već koji sat nakon porođaja. Pršti radost kao konfete na sve strane…
Ali 1 od 10 beba rodi se pre vremena. Požure rode, pa takve bebe moraju hitno biti prebačene na neonatalna odeljenja intenzivnih nega. Milion njih u čitavom svetu ne dobije životnu bitku. U Srbiji u preko 25% bebe rođene pre vremena budu na Institutu za neonatologiju u Beogradu. Takva je i priča mog malog diva Ognjena.

Ognjena je prvi zagrljaj tog 26.marta zagrlio na Institutu za neonatologiju. Tamo su ga doktori terali da oterao apnaksiju , jurišao je moj Ognjen na apnee, gradio crvena krvna zrnca, oči terao da vide, uši da čuju, pluća da dišu, otvoren duktus da se smanji, pneumonije da prođu, hemoragiju da se zaustavi, neonatalne konvulzije da se pomnože sa nulom, infekcije da nestnu. Tamo je učio da jede, tamo je uz igle, splet cevčica i plasirani vuk učio da se bori, tamo je najglasniju tišinu koju sam ikada čula i od koje se celo telo trese, zamenio melodijom plača.. Tamo se moj Ognjen ponovo rodio! I upravo tamo je i oko vrata zadenuo najvažniju medalju koju mu ke život udelio – medalju života malog diva.

Ovog novembra, kao i svih sedam ranijih 17. Novembara, ja pravim sebi ponovo proleće. Obujem ljubičaste čarape, ogrnem ljubičasti šal oko vrata, nasmejem se od srca i glasno, zahvalim i slavim praznik nad praznicima. Iako je ljubičasta boja Ognjenovog požurelog rođenja ostavila trajni pečat i njemu i nama, danas slavimo život! Nema te sage života koja bolje može opisati čudo koje je nastajalo pod okriljem ljubičastog svetla plastičnog inkubatora. Nema većeg dokaza da čuda postoje i da su moguća od zlaćanog osmeha kojim Ognjen boji svet oko sebe. Nije ni milion hvala dovoljno da se svim belim mantilima ljubičaste boje zahvali za darivani dar. I kako moj mali div raste, tako ljubičasti svet svakog 17. Novembra bude obojen i jače i više i snažnije. I gde god da sam toga dana, molitva je uvek i glasna i ista – Ne žurite rode!

U Srbiji postoji udruženje roditelja prevremeno rođene dece “Mali div”. Članovi udruženja su volonteri, imamo zatvorenu fejsbuk grupu, kako bismo jedni drugima bili snažna podrška, razumevanje i ponos. Udruženje u dogovoru sa medicinskim stručnjacima sprovodi projekte čiji je cilj unapređenje lečenja i nege prevremeno rođenih beba i dece. Opremili smo pomoćnim sredstvima za rehabilitaciju kroz igru dečije odeljenje Кlinike za rehabilitaciju “dr Miroslav Zotović”, sprovodimo projekat hipoterapije i paradresurnog jahanja “Hrabri mali džokej”, sprovodimo projekat psihološke podrške za roditelje malih divova sa problemima u razvoju, kao i radionice za male divove i roditelje. Ovaj novembar definisali smo na dve aktivnosti na koje smo posebno ponosni. Aktivnosti smo usmerili na podizanje svesti o značaju vakcine protiv resporatornog sincinijskog virusa (RSV) koja je obuhvaćena obaveznim sistemom redovne imunizacije za sve bebe rođene pre 29 nedelje trudnoće, a koje na početku RSV sezone imaju manje od 12 meseci, kao i za bebe rođene pre 32 nedelje trudnoće, koja na početku RSV sezone imaju manje od 6 meseci. Takođe, preko 30 gradova i opština u noći 17. Novembra obojilo je neka od svojih zdanja ljubičastim svetlom, na naše apele i inicijativu, divovima u čast. Beograd je ove godine sijao na četiri lokacije – sa Mosta na Adi, sa Palate Albanije, sa Avale i sa skupštinskog zdanja.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA