Lajmska bolest (Lyme disease) -bolest koju prenosi krpelj

Ova zarazna bolest je “najčuvenija” bolest koju prenose krpelji širom sveta. Mnogo se o njoj zna, ali i dalje budi pažnju stručne i laičke javnosti. Kako su krpelji baš aktuelni, odlučili smo da vam je približimo.

Foto: Pxfuel

 • Kako je dobila ime?

Bolest je otkrivena pre tridesetak godina u Sjedinjenim Američkim Državama, u oblasti gradića Lajm (Lyme),  pa je tako dobila “geografsko ime”, koje je prati do danas. Kod obolelih je izolovana bakterija Borelija (Borellia), koja spada u spirohete (“spiralne” bakterije).

 • Kako se prenosi?

Krpelj ubacuje ovu bakteriju tokom “obroka”. Da bi lakše isisao krv iz kože, on “ispljune” supstance koje ometaju zgrušavanje krvi, što mu omogućava da se dobro najede. Tada izbaci i Boreliju koja dospeva u krvotok domaćina (dece, ali i odraslih), pa su vrata bolesti otvorena.

 • Kako prepoznati Lajmsku bolest?

Put do njenog otkrivanja nije uvek lak, ali je veoma važno znati da je krpelj “ujeo” dete. Nažalost, jedan broj obolelih ne zna da ih je “napao” krpelj, pa je tada veoma teško posumnjati na Lajmsku bolest, posebno u njenom ranom stadijumu.

Evo šta može pomoći u otkrivanju Lajmske bolesti kod dece:

-   Prvi znak oboljenja je crvenilo sa blagim otokom kože koje se javlja oko “ujeda”, ali ponekad može da se javi i na drugim mestima na koži. Obično prođe par nedelja od ulaska bakterije do prvih kožnih promena, ali to nije pravilo – nekada se i posle nekoliko dana pojavi crvenilo na koži. Nakon izvesnog vremena, ove kožne promene dobijaju karakterističan izgled, pa iskusniji pedijatri, a naročito infektolozi (koji se baš bave zaraznim bolestima) i dermatolozi (specijalisti za kožne bolesti) mogu sa velikom verovatnoćom da postave dijagnozu.

-   Ako se bolest ne dijagnostikuje i ne leči, kožne promene mogu spontano da prođu, pa se čini da je sve u redu. Međutim, bakterija se samo “pritajila”. U stvari, razmnožava se u organizmu i sprema da napadne različite organe. To nekad traje mesecima (ređe godinama), tako da se javljaju kasne manifestacije oboljenja.

-   Nervni sistem je najčešća meta bakterije koja izaziva Lajmsku bolest, a mogu da se ponovo jave kožne promene, ali i upala zglobova. Ponekad, bakterija napada i srce, mada se to zaista retko dešava.

 • Kako se postavlja definitivna dijagnoza?

Iskusni lekar prvo posumnja na Lajmsku bolest, a onda se rade laboratorijske analize, koje treba da potvrde prisustvo Borelije u organizmu deteta. Potrebno je da prođe nekoliko nedelja da bi se pojavila antitela koja pomažu lekaru da postavi dijagnozu.

 • Može li da se izleči?

Srećom, MOŽE!

 

Blagovremena terapija odabranim antibiotikom dovodi do potpunog izlečenja!

-   Penicilinski antibiotici su veoma efikasni, a kod alergičnih na penicilin – daje se Eritromicin, kao i noviji lekovi slični njemu.

-   Tetraciklini su odlična antibiotska terapija za mame i tate (naravno, potrebno je da se konsultuju sa svojim doktorom), ali su zabranjeni za decu!

 • Kako sprečiti Lajmsku bolest?

 

Nažalost, NEMA efikasne vakcine koja bi bila najbolji način da se Lajmska bolest spreči.

Ovde postoji potencijalna zabuna, zato što postoji vakcina protiv jedne vrste VIRUSNOG  krpeljskog encefalitisa (zapaljenja mozga), ali ona NE štiti od lajmske bolesti, koju izaziva bakterija.

To znači da nam ostaju tri načina da se nekako spreči Lajmska bolest:

-   Prvi je svakako borba protiv krpelja! Pravovremena upotreba insekticida (“zaprašivanje”) može značajno smanjiti broj ovih krvopija, ali nažalost ih ne može potpuno istrebiti.

-   Drugi je da sami pazimo da “ne zakačimo” krpelja – adekvatno oblačenje uz repelente (“odbijače” krpelja) koje treba redovno naneti na kožu pre odlaska u prirodu zaista mogu pomoći.

-   Na kraju, ali možda i najvažnije, je da se pravilnim skidanjem krpelja, a kada zatreba i upotrebom antibiotika (o čemu je više rečeno u tekstu u krpeljima) spreči rasejavanje bakterije (Borelije) po telu i tako spreči infekcija i nastanak Lajmske bolesti.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Ivana says:

  Mi smo u sličnoj situaciji kao pomenuta devojčica. Pre deset dana smo primetili da mu je na vratu blag ocrveno, ali krpelja nije bilo, niti ga je dete imalo do sada. Dečak tri godine. Pošto se taj crveni ram za deset dana proširio, nepravilnog je obilka dobio je juče terapiju ospamox 2*na dan. Popodne ga vodimo na infektivnu kliniku, a moje pitanje je da li je moguće da dete ima lajmsku bolest a krpelj se nigde nije zapio?

  Pre godinu dana kada samo pitali u DZ kada i koliko treba obratiti pažnju na ubode krpelja – rečeno nam je da ako se krpelj izvadi u roku od 24h nema mesta panici. I da je idealno da se isti izvadi do 12 sati od uboda. Da se koža prati i da se lekaru (osim obevezne intervencije vađenja kod lekara, nikako sami!) javljate samo ako se u roku od 3 nedelje pojavi bilo kakvo crvenilo na koži. Kako to sad smo u situaciji da krpelja NIJE bilo, a da imamo sve simptome ove bolesti….

  Da li se ova bolest uspešno leči kod dece? Posledica nema?

  Unapred hvala.

  • MojPedijatar says:

   Lečenje je uspešno – tu nema dileme, antibiotik efikasno tamani bakteriju koja izazva Lajmsku bolest!

 2. Ivana says:

  Pošto nam je pedijatar rekla da antitela koja se (po preporuci infektologa) rade mesec dana od prestanka uzimanja terapije mogu da budu lažno negativna ili lažno pozitivna, preporučila je da radimo Borelia burgdorferi IgG At (Western Blot) i Borelia burgdorferi IgM At (Western Blot) koja su pouzdanija i sigurnija.

  Da li možete da nam kažete preporuku kada uraditi ova antitela? Da li po porestanku terapije, ili može 3-4 nedelje od pojave crvenila na koži?

  Unapred puno hvala.

 3. Petra says:

  Dečak star 3 godine i 7 mjeseci, ima 17kg, ujeo ga krpelj, pojavilo se prepoznatljivo crvenilo oko tačke ujeda 14-i dan. Dijete dobilo terapiju Amoksicilin 3×6 ml da pije 21 dan. Prvi dan terapije crveni krug se povukao. U međuvremenu stigao nalaz Borelia b. IgM 2,20 IgG 0,10. Uzorak krvi za nalaz dat prvi dan kad se krenulo sa terapijom.
  Da li je ovo odgovarajuća terapija?
  Kad tačno da ponovimo nalaz?
  Da li nalaz bude potpuno negativan kad se osoba izliječi?
  Da li možemo da uvedemo neki sirup za jačanje imuniteta i koji?
  Hvala unaprijed

  • MojPedijatar says:

   To je odlična terapija, a ako NEMA simptoma Lajmske bolesti NEMA potrebe da se ponavljaju antitela

 4. Jr says:

  Postovani, imamo cerku od 3g i sina 1,5g. Zivimo u kici sa velikim dvoristem i cesto idemo u sumu. Za sada je samo cerka imala jedan ubod krpelja ali smo ga izvadili u roku od par sati, nadam se da je to brzo. Da li imate neki predlog koji da kupimo od rasprsivaca protiv krpelja, jer oni vole da se igraju u travi, i krpelja ima jer je babu ubolo bar 10 kom za dve nedelje.

 5. Emina says:

  Postovani,

  moje dete je 2015.godine ujeo krpelj koji je bio zarazen boreliom. Dete je tada imalo 5godina. Na vreme sam odvela dete kod lekara..na njegovoj nozi je bio vidan ujed ali krpelja nije bilo i lekar me vratio kuci uz obrazlozenje da to nije ujed krpelja. Ta infekcija je tinjala u njemu 2 nedelje i onda se javio eritem po kozi..crveni krugovi po rukama i nogama. Tada je i analizama potvrdjeno da je dobio Lajmsku bolest i tada je ispio 21 dan sirup sinacilin 3x7ml. Tada smo poslali i rezultate u Institut Batut i prvi nalaz je bio IgM 444.1 gde je za pozitivan nalaz parametar da je vece od 10.8 U/ml. IgG mu je tada bio negativan. Nakon toga, redovno smo slali krv na ispitivanje u Institutu Batut i igG i igM antitela su uvek pozitivna. Obzirom da mu je prosle nedelje izaslo po licu nesto sto lici na herpes..pa se i po telu javila po neka krastica..uz konsultaciju sa pedijatrom uradili smo ponovo antitela igM i IgG u privatnoj laboratoriji u gradu. Rezultat je bio pozitivan samo za igM antitela i to 33.7 a po tim parametrima min je 0 a max 25. Njemu je znaci 33.7. A igG antitela su 3.9 a isti parametri..min 0 a max 25. Osim tih promena po kozi, dete je uglavnom zdravo. Ne zali se na glavobolje, kostobolje..Molim Vas da mi odgovorite na ovaj mail i date mi savet da li moje dete treba da ispije jos jednu dozu antibiotika zbog ovakvog rezultata? Pedijadar smatra da treba da popije 2 nedelje ospamox 2x8ml jer je sad stariji..ima 8godina.

 6. Aleksandra says:

  Osetila sam danas nesto iritirajuce u predelu rebara, I ugledala nesto sitno, crno, sto I nije cudno, jer sam vise puta prolazila kroz travu. Ali kako sam krenula da ga vuchem, umesto da ga prethodno opijem alkoholom- ujeo me je iz sve snage. On jos nije stigao da se uvuche I na kozi nje bilo krvi, ali je sada tu otok, pa sam premazala asepsolom, jer nemam nista drugo.. Da li bi pomogao antibiotik Ciprocinal, jer samo njega imam..I da li sam stvarno potpuno sigurna ako nije proslo duze od 12 sati njegovog boravka na kozi? Ili je ujed-ujed? A da ne govorim neki podatak da je svaki treci zarazen!

  • MojPedijatar says:

   Da se NE koristi Ciprocinal, veća da se prati situacija na koži. AKo se crvenilo širi, da se prepiše amoksicilin ili doksiciklin.

 7. Jelena says:

  Moje dete ima 10 godina ujeobje krpelj… Posle mesec dana pojavile su se cevene fleke po tele. Javili smo se lekaru..rekli su da je od krpelja. Vec 14 dana pijemo hemomicin.. Posle tri dana sve crvene fleke se povukle. …. Koliko traje lecenje?

Strana 4 od 5<12345>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA