Koju muziku deca treba da slušaju?

Saznajte da li je i koliko slušanje muzike korisno za bebu i dete i da li treba da slušaju samo jednu vrstu…

Da li je slušanje muzike korisno za moju bebu?

Naravno. Razmislite kako određena muzika utiče na vaše raspoloženje – kako vas oraspoloži kada ste neveseli, ili vas umiri kada ste napeti. Isto takav efekat ima i na bebu, ali i na dete.

Naučnici su čak otkrili da muzika pomaže da prevremeno rođene bebe brže napreduju. Naime, rezultati istraživanja u kojem su prevremeno rođene bebe svaki dan slušale uspavanke u trajanju od 40 minuta, su pokazali da su nakon samo četiri dana dobile na težini, imale su niži pritisak i jače otkucaje srca.

Koja vrsta muzike je najbolja za moje dete?

Neka vam vodič bude vaš lični ukus. Ukoliko ste ljubitelj klasične muzike, sigurno će i vaše dete uživati u tim tonovima. Takođe, mališani uživaju u melodičnoj muzici, dečjim pesmicama, ali i laganim uspavankama pred spavanje.
Izbegavajte haotičnu muziku, koja bi mogla da razdraži i uzbudi vašu bebu.

Da li dete treba da sluša samo jednu vrstu muzike?

Detetu bi trebalo puštati različite vrste muzike kako bi formiralo svoj ukus i odabralo ono što mu se najviše sviđa.

Bebe razlikuju samo melodije, pa im više puštajte instrumentale ili dečje pesmice.

Kada dete poraste, samo će vam dati do znanja šta mu se dopada. Što je starije, dete će više želeti da sluša muziku sa rečima, koje može da prati ili da uživa u igri uz određeni ritam.

Da li je sviranje nekog instrumenta korisno za moje dete?

Sviranje instrumenta može da bude izuzetno korisno, naročito za dete starije od tri godine. Istraživanja su pokazala da se kroz sviranje aktiviraju moždane vijuge, da deca brže razmišljaju i bolje pamte. Osim toga, mališani postaju mnogo kreativniji i otvoreniji.

Deca obično više vole da sviraju pijano ili sintisajzer, nego neki žičani instrument, gitaru, violinu, jer su ovi instrumenti za njih komplikovaniji.

Kako da detetu usadim ljubav prema muzici?

• Umesto televizije, pustite muzički stub. Prednost je što možete u bilo kom trenutku da pustite muziku koja vam odgovara i da uživate u taktovima zajedno sa detetom. Plešite, pevajte i pokušajte da odsvirate ono što čujete.

• Uspavanke. Muzika ili određena pesma pred spavanje može da bude od velike koristi prilikom uspavljivanja mališana. Pred spavanje uvek puštajte detetu neku umirujuću muziku, laganog tempa. Kada beba zaspi, obavezno isključite CD plejer.

• Pevajte detetu. Bez obzira što to možda baš i ne zvuči najbolje, vaše dete vas sigurno zbog toga neće kritikovati. Obožavaće da vas sluša i da se zabavlja, naročito ukoliko budete pravili smešne face.

• Pustite mališana da stvara svoju muziku. Iako sviranje pravu korist po razvoj donosi tek sa tri godine i pre toga će dete uživati da svira bubnjeve, sintisajzer, ksilofon, metalofon i slično. Na taj način će polako stvarati osećaj za ritam i učiće da razlikuje zvukove različitih instrumenata.

Izvor: Bebac

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA