Kakve roditeljske uloge su potrebne da bi vam dete bilo uspešno

Različiti stilovi roditeljstva utiču na uspešnost dece, potvrdilo je istraživanje profesora Ronalda Fergusona s Harvarda. 

Foto: Pixabay

Roditelji neretko osećaju veliku odgovornost kada je u pitanju vaspitanje dece, ali često i nesigurnost u nekim vaspitnim postupcima. Stoga je profesor Ferguson kroz istraživanje došao do osam naširoko priznatih i dobro istraženih kvaliteta koje je opisao ključnima za uspeh svakog deteta.

Učitelj od malih nogu

Ovu ulogu imaju roditelji koji svoje dete kreću podučavati i pre nego što krenu u školu. Ferguson tu ulogu smatra najvažnijom.

Inženjer leta

To je roditelj koji nadzire detetovo okruženje u kojem odrasta, pazeći pritom da dobije ono što je potrebno i intervenše kada se za to javi potreba.

“Treba biti uključen, ali ne toliko da ih gušite i ne dopuštate im da sami stvaraju svoj prostor za razvoj”, savetuje Ferguson.

Popravljač

U toj ulozi roditelj ne propušta nijednu priliku da njegovo dete napreduje.

“Roditelji mogu živeti u siromaštvu, ali ako vide priliku koju smatraju bitnom za detetov uspeh u školi ili životu, napravit će sve kako bi mu to i omogućili.”

Razotkrivač

Roditelji pomažu deci da otkru svet odlascima u muzeje, knjižare, na izložbe, a sve kako bi proširili svoje vidike.

To je druga najvažnija uloga jer pomaže deci da pronađu smisao svog života. Ovde roditelji pitaju i odgovaraju na njihova važna životna pitanja, pritom ne podcenjujući sposobnost dece da i sami dođu do nekih odgovora.

Model

Ovo je klasično učenje po modelu. Roditelji koji to rade dobro znaju koje su im vrednosti važne i naporno rade kako bi te vrednosti preneli na svoju decu, koja onda i sama žele težiti tome.

“Moja supruga i ja pokušavamo svakodnevno živeti svoje temeljne vrednosti, no to ne znači da nam uvek uspeva”, rekao je Ferguson.

Pregovarač

Ova uloga uči dete da poštuje samo sebe i da se nauči izboriti za sebe i ono u što veruje.

Navigacijski glas

Glas roditelja u detetovoj glavi nakon što napusti roditeljski dom. Glas koji ga podučava kako da se snalazi u novim životnim situacijama.

“Nijedna od uloga nije uvek jednostavna, ali sve su važne kako bi dete bilo zadovoljno i uspešno u životu”, poručio je Ferguson.

Index

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA