Kako zaustaviti tužakanje

S tužakanjem deca obično započnu već u ranom predškolskom uzrastu. Najčešće tužakaju brata ili sestru i prijatelje s kojima se igraju, jer se javlja osećaj rivalstva. Deca u ovom uzrastu tužakanjem rešavaju razmirice između sebe jer još uvek nisu razvila veštine kojima bi rešila konflikt, što je naročito izraženo u vrtićkim grupama.

tuzakanje

Istina, tužakanje ima i svoju pozitivnu stranu. Ono može predstavljati želju deteta da vam pokaže kako razume pravila i razlikuje dobro od lošeg.  Ali, bez obzira na pozitivne strane, verojatno ćete želeti što pre odviknuti dete od tužakanja, jer stalne pritužbe su naporne.

Za početak, znajte da vam se dete može obratiti ako mu je potrebna pomoć i da mu nije lako odvagati važno od nevažnog. Vi možete reći svom detetu kako je u redu upozoriti vas ako netko radi nešto opasno, ali ono će i dalje teško razlikovati ono što je npr. opasno od onoga što njemu smeta. Kad vam dete priđe u želji da nekoga zaštiti, pohvalite ga (“Hvala ti što brineš o svom bratu.”) Tako ćete izbeći zamke rivalstva između braće i sestara i imati izvor neophodnih informacija.

Nastojte se ne mešati

Kod većina situacija između dece, sigurnost nije u pitanju. Ako tada ukorite ili kaznite drugo dete – ohrabrujete tužakanje. Tužakajući nekoga, dete vas uvlači u svoju borbu za moć, pa ukoliko ste na njegovoj strani, ne samo da podstičete takvo ponašanje (dete postiže ono što želi, dobija vašu pažnju, dok drugo dete upada u nevolju), već rizikujete nepravednu odluku. Ako se suzdržite i ne umešate, deca će uskoro shvatiti da neke situacije moraju rešavati sami.

Tužakanje ima cenu

Kad vam dete priđe tužakajući, pogotovo ako se radi o nečem neutemeljenom, “uposlite” ga! Možete mu reći neka nacrta crtež toga na što se žali i ostavi vam ga na stolu. Dete će verovatno shvatiti da tužakanje baš nije vredno tolikog truda. Ako primetite da je vaša pažnja zapravo ono što mališan želi, dajte mu do znanja da ćete ga rado poslušati, ako se ne radi o tužakanju za stvari koje nikoga nisu dovele u opasnost.

Zajedno pronađite bolja rešenja, ohrabrite dete

Kad se dete nađe u situaciji koju ne uspeva samo rešiti, potrebno mu je objasniti šta može učiniti umesto tužakanja. Pitajte dete zašto se žali na nekog drugog, procenite radi li se o potencijalnoj opasnosti, pa zajedno smislite neku strategiju. Ako se radi o prepirci oko igračaka, pokažite detetu razumevanje, ali mu objasnite da vi ne možete rešavati taj problem jer niste uključeni u igru. Ponudite mu moguća rešenja; dogovor s prijateljem, novu igru, druge igračke, ili prekid igre za ovaj put.

Ono što želite jeste da vaš mališan razvije vlastite sposobnosti. Pametne glavice će vrlo brzo pronaći svoje najbolje načine i svoje mesto u igri s drugom decom.

Preuzeto sa: Lukin portal za djecu i obitelj

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA