Kako prihvatiti i podstaći detetovu individualnost

Čak i ako je dete fizički naša slika i prilika , ono nije naš klon i vremenom postajemo svesni koliko se ono razlikuje . Deca se međusobno razlikuju unutar porodice , bez obzira jesu li biološka braća ili ne . Individualnost svakog deteta doprinosi ” posebnosti ” porodice , njen je potencijalni poklon ili prepreka , zavisno na koji se način ta posebnost prihvata unutar porodice i okoline u kojoj živi .

Foto: Freedigitalphotos

Razlog velikog broja sukoba u porodicama leži u očekivanjima roditelja da će njihovo dete biti poput njih . Jeste li spremni odustati od potencijalnih borbi za moć i frustracija zbog sličnosti ili različitosti ?

Donosimo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći da počnete ceniti indiviualnost koju dete poseduje.

– Nemojte dete upoređivati ni sa kim , uključujući sebe, njegovu bracću , sestre , komšije ili njegove vršnjake.

– Prihvatite činjenicu da bi se detetu mogle sviđati mnoge stvari koje se vama ne sviđaju i da bi dete moglo mrzeti stvari koje vi cenite i volite . Zapamtite da te male razlike u ukusima čine svako ljudsko biće posebnim.
Napravite spisak detetovih talenata, interesa i najboljih odabira jer će vam to pomoći da prebacite fokus na stvari koje uistinu poštujete kod svog mališana.

– Odbacite bilo kakav plan o tome šta će vaše dete biti ili postati kad poraste. Prihvatite svoju decu kako bi mogli postati ono što jesu ili što oni misle da bi trebati postati

– Ispitajte svoje predloge ili primedbe na detetov izgled , interese , sklonosti i ciljeve . Koliko vam je važno da dete izgleda ili se ponaša na određen način kako bi se vi osećali kompetentni kao roditelj ili potvrđeni kao osoba? Zašto bi se ikome izvinjavali zbog odabira i odluka koje vaše dete napravi ? Fraza ” moraš ” govori više o nama , nego o njihovom odabiru i željama.

– Potstičite pokušaje svog deteta da istraži svoj identitet , iako će vam se ponekad čini da to istraživanje ide u nekim čudnim smerovima . Pružite mu bezbednost i pomozite da razmisli o posledicama svojih odluka.

– Prestanite se brinuti o tome šta komšije ili rodbina misli ili govori.

– Podržite i podstaknite pojedinačne interese deteta. Poštujte činjenicu da deca mogu da izgube interes ili promene mišljenje tokom istraživanja različitih stvari.

– Dozvolite detetu da samo odabere sopstvenu odeću . Ako imate malu decu koja teže donose odluke, ograničite im izbor između ” jedne od 2 ili 3 majce ” umesto ” bilo koja majica u ovoj fioci ” , jer mu time pomažete da razvije veštinu samostalnog odlučivanja. Naša deca trebaju i zaslužuju ljubav, prihvatanje i poštovanje bez obzira na to što učinili sa svojom kosom , s kim se družili ili izlazili , čime se bavili kad odrastu.  Zato im treba dozvoliti da zadovolje svoje potrebe na pozitivan , zdrav i konstruktivan način , a ujedno ceniti posebnost svakog mališana

Napisala: Karolina Cvek

Izvor: Klinfo

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA