Kako obući i rashladiti bebu kada su vrućine?

Bebe u prvoj godini nemaju u potpunosti razvijen centar za termoregulaciju pa im je potrebno više vremena da prilagode temperaturu tela spoljašnjim uslovima.

Beba slobodno može da se kupa u moru. Postoje različite vrste guma koje su adekvatne i za najmlađi uzrast i uz pomoć kojih beba može u potpunosti da uživa u vodi. Može se kupati i u bazenčiću na naduvavanje koji se može postaviti u hladovinu,a u njega uneti morska voda koja se u toku dana zagreje. Bazenčici su posebno zgodni za vreme kada je sunce najjače jer postoji mogućnost pomeranja. Bebe do godinu dana mogu da se kupaju u bazenima za odrasle, samo ako su izrazito čisti, što u većini slučajeva nije slučaj. Plivanje kao vid razvoja je veoma preporučljivo ali se treba raspitati koji bazeni ispunjavaju higijenske preduslove i u toku leta možete uživati sa bebom i na zatvorenom bazenu, gde su manje gužve.

Poštujući sva ova pravila bebu ćete zaštititi od pregrevanja i pomoći joj da svoje prvo leto provodi nasmejana i smirena.

Milena NikolićAutor: Milena Nikolić, pedijatar

U junu 2020 godine osnovala je Pedijatrijsku ordinaciju ZDRAVO DETE na Vračaru.

2007 - mart 2020 zaposlena u poliklinici Medikom.

Obavila kliničku praksu u bolnicama u Veroni, Rimu i Ohridu. Bavi se naučnim radom i učestvuje na domaćim i međunarodnim pedijatrijskim kongresima. Pohađala predavanja za mlade lekare u Češkoj i Austriji. Specijalizacija iz pedijatrije na Univerzitetskoj dečijoj klinici završena odličnom ocenom.

Piše stručne tekstove iz oblasti pedijatrije za portal www.mojpedijatar.co.rs, časopise Moj pedijatar, Zdravo dete i Pedijatar-dijagnostičko terapijske preporuke.

Kontakt telefon za zakazivanje pregleda: 062/1962221

Podeli:

Komentari

 1. Elena says:

  Odličan članak!!! Često čitam tekstove koje objavljujete, ali i komentare, odnosno pitanja i odgovore specijalista i baš me čudi da o ovoj temi još nema ništa… Da li možete da preporučite neko sredstvo za zaštitu od sunca sa spf 30? Za par dana idemo na more, beba je stara 7,5 meseci. Hvala i pozdrav!

 2. Ivana Ćušić says:

  Kako nocu oblaciti bebu kada je leto i tople noci? Beba ima 9 meseci… Hvala, pozdrav!

 3. Mare says:

  Pozdrav! Molim ako možete reći kako obući dijete od 11.mj za spavanje po ljetu? Temperatura u kući je oko 24 25 nekad i 26. Nema klime, samo ventilator ponekad radi tokom dana kad je jako toplo.
  Hvala!

 4. Marija says:

  Postovani,

  Beba je rodjena 22.05. Mislili smo u septembru ici na more, ja bas nesto i nisam za to jer mislim da je on premali. Zanima me vase misljenje?

  Hvala u napred

  Srdacan pozdrav

  • MojPedijatar says:

   Beba može ići na more uz veliki oprez da se sklanja sa sunca od 10 do 17h i boravi u dobroj hladovini.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA