Kako da vaša kuća bude bezbedna za vašu malu bebu?

Krevetac, kolica, kadica za kupanje, podloga za presvlačenje, temperatura u sobi – sve su ovo stvari o kojima budući roditelji misle dok čekaju da se beba rodi. Dolazak bebe na svet pokreće mnoga razmišljanja i pitanja, a jedno od najbitnijih jeste njena bezbednost u kući.

Kako da prilagodite svoj dom novorođenčetu, a kasnije i bebi koja puzi i aktivno otkriva svet? Evo nekoliko predloga.

Obezbedite dom pre nego što beba stigne kući

Bezbednost novorđenčeta počinje u dečjoj sobi, odnosno u prostoriji u kojoj će beba spavati, kupati se i provoditi najveći deo dana.

Kupite siguran krevetac

Krevetac spada u obaveznu opremu za bebinu sobu. Bez obzira na to da li je vaš izbor krevetac ili kolevka, neka to bude bezbedan krevetić za vašu bebu. Neretko se roditelji radi uštede okreću jeftinijim rešenjima ili pak pozajmici dečje kolevke od rođaka ili prijatelja. Iako to ume u velikoj meri da pomogne i da bude olakšica za kućni budžet, pre nego što se odlučite na takav korak proverite da li je krevetac dovoljno bezbeda da beba u njemu spava.

Visina ograde treba da bude minimum 60 cm (ako se računa od gornje površine dušeka), kako bi se osiguralo da beba ne može da se popne i ispadne iz kreveca. Ograda ne sme da ima vodoravne prečage, jer bebe vole da se pentraju, pa će prečku iskoristiti da se na nju popnu i probaju da izađu van. Na taj način dovode sebe u opasnost od pada sa poprilične visine. Vertikalne rešetke na ogradici keveca ne smeju da budu preširoke (do tri prsta) jer beba u suprotnom može da sa zaglavi između njih.

Dušek mora da bude odgovarajuće veličine, jer ako je manji, postojaće prazan prostor između njega i ivice kreveca koji može da bude opasan, jer beba u njemu može da zaglavi ruku ili nogu i da se tako povredi.

Ispraznite krevetac

Premda deluje simpatično i „slatko“, gomila jastuka i plišanih i punjenih igračaka u krevecu zapravo može biti opasna po malu bebu. Beba je u opasnosti jer neki od ovih predmeta može da joj padne preko lica i onemogući njeno normalno disanje. Zato izbacite iz kreveca sve igračke, ćebenca i jastuke dok beba spava. Možete ih vratiti kada beba nije u njemu.

Postavite baby alarm sa sigurnosnom kamerom

Za roditelje koje žele da u svakom trenutku imaju svoju bebu na oku, čak i onda kada nisu u bebinoj sobi, kamere sa wifi tehnologijom za video nadzor su idealno rešenje. Bez opasnih i dosadnih kablova pod tepihom, wifi kamera u kući, odnosno u unutrašnjem prostoru može se jednostavno kontrolisati instaliranjem aplikacije na vašem mobilnom telefonu, pa ćete moći da nadzirete bebu i njenu sobu bilo gde da se nalazite.

Sve novije kamere imaju nekoliko izuzetno važnih funkcija koje će olakšati nadzor. Dvosmerna komunkacija znači da kamera poseduje zvučnik i mikrofon, pa vam omogućava da čujete bebu u svakom trenutku, ali i da joj se obratite preko kamere, na primer ako ste vi u drugoj prostoriji a beba počne da plače, možete da počnete da joj pevušite i da je tako umirite dok ne dođete do njene sobe.

Noćni režim rada omogućava kameri da snima čak i u uslovima potpunog mraka, a baby kamere su takođe opremljene senzorom za pokrete. Možete podesiti da kada kamera detektuje bilo kakve sumnjive pokrete u određenoj zoni sobe šalje upozorenja na vaš mobilni telefon. Tako, na primer, možete znati da se vaša beba probudila čak iako ne plače. Pan/title funkcija podrazumeva upravljanje kamerom putem mobilne aplikacije i podešavanje ugla snimanja.

Sve u svemu, baby alarm i sugurnosna kamera u bebinoj sobi olakšaće vam obaveze oko bebe, i pomoći će vam da se opuštenije posvetite drugim zadacima koje roditeljstvo nosi sa sobom.

Kontrolišite temperaturu sobe

Nijedan roditelj ne želi da mu se dete smrzne ili pak pregreje. Međutim, iz prevelike brige majke često prave greške, a jedna od najčešćih je upravo pregrejavanje bebe. Iz straha da je detetu hladno, roditelji greju prostoriju više od potrebnog i pritom bebu ne raskomoćuju. Posledice su brojne, a jedna od njih povišena telesna temperatura.

Idealna temperatura prostorije u kojoj beba boravi i spava je od 20 do 22 stepena Celzijusa. Tri stepena viša otprilike treba da je temperatura u prostoriji u kojoj se beba kupa, ali i to kratko. Nakon kupanja bebe se preporučuje, ukoliko postoji mogućnost za tako nešto, da se ona prenese u drugu prostoriju, ne bi li se njena soba izvetrila i ohladila do idealna 22 stepena.

Šta kad beba propuzi?

Dok lupite dlanom o dlan, vaša do juče mirna i pospana beba je odjednom propuzala, a da niste ni primetili. Sa puzanjem, negde u periodu od šestog do osmog meseca života, počinju prave nevolje roditelja malih radoznalaca. Jednom kada otkriju i savladaju puzanje i postanu sigurne u sebe, bebe kreću sa jednim drugačijim, samostalnijim otkrivanjem sveta. Zbog toga ne iznenađuje što se kao po običaju hvataju „baš onog što ne treba“.

Iako će u ovoj fazi razvoja roditeljski nadzor biti najdragoceniji, ne treba zaboraviti ni neke pogodne korake predostrožnosti koji se mogu preduzeti da beba bude još bezbednija no što jeste.

Obezbedite utičnice

Sve neiskorištene električne utičnice treba zatvoriti utikačima ili štitnicima. Neka struja bude nedostupna za vašu bebu. Isto važi i za kablove. Držite ih van domašaja deteta. Ukoliko je potrebno, pričvrstite ih, premestite nameštaj i lampe, ali neka se kablovi ne nađu na putanji za puzanje.

Osigurajte nameštaj i elektroniku

Police za knjige, televizor, radio, laptop i drugi slični uređaji takođe moraju biti postavljeni više, van domašaja dece. Iako ste se potrudili da vaša kolekcija gramofonskih ploča odlično izgleda na dnu ormara za knjige, ukoliko želite da je sačuvate – popnite je na neku višu policu. Isto važi za knjige, ramove sa fotografijama i dekorativne figurice.

Oštre ivice stola ili tv police možete pokriti zaštitinim podlogama. Postoje i posebni namagnetisani držači koji će držati fioke sigurno zatvorenim – sve dok beba pokušava da ih otvori.

Lekove i hemikalije držite pod ključem

Poželjno je da za lekove i sva sredstva za čišćenje sa visokom koncentracijom hemikalija držite u ormariću pod ključem ili ako za to nema mogućnosti, visoko i van domašaja dece.

Sobne biljke i ljubimci

Čuvanje kućnog ljubimca ima brojne pozitivne efekte na odrastanje i vaspitanje dece. Ipak, pripazite na ponašanje svog kućnog ljubimca kada je vaše dete u blizini. Nekim ljubimcima je potrebno više vremena da se naviknu na novu bebu.

Takođe, pripazite na bebu kad je u blizini sobnih biljaka. Pored toga što ne želite zemlju iz saksija svuda po tepihu, neke biljke su otrovne i zaista mogu naneti veliku štetu zdravlju deteta ukoliko rukama kojima je diralo bilju dodiruje lice, usta i slično, ili pokuša da pregrize ili žvaće lišće (a to će sigurno svaka beba da proba).

Igranje sa bebom koja puzi, pa čak i male trke “na sve četiri” biće mnogo lakše kada znate da je to trka po „bezbednoj stazi“ te da ne postoji ništa u šta vaše dete može udariti, polomiti i povrediti se. Kada jednom obezbedite svoj dom i dečju sobu, preostaje vam samo da uživate u vremenu provedenom sa svojom bebom i da brinite o tome da bude uvek sita i suva, kao i da ima dovoljno vaše nežnosti.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA