Kako da tinejdžer ima izbalansiranu ishranu (fast fud, uticaj okoline, šta ponuditi kao alternativu)

Jedan od najizazovnijih perioda u odrastanju deteta je svakako adolescencija ili “teenage” era. Prelazak iz doba deteta u odraslu osobu nudi niz izazova, istraživanja, ispitivanja i na kraju definisanje stavova i apetita.

Foto: Pxfuel

Roditelji nailaze na prve znake neposlušnosti, odbijanja uobičajenih obroka, ali i sve veću konzumaciju brze i loše hrane. Predlažemo Vam nekoliko praktičnih i korisnih saveta kako da vašeg tinejdžera usmerite na pravi put lako i trajno.

Najčešća greške u ishrani tinejdžera

Tinejdžeri najčešće preskaču doručak i upravo zbog toga su izuzetno slabi na lako dostupne brze junk namirnice. Da biste izbegli preskakanje doručka, probudite vaše dete dovoljno rano da može da stigne da jede, da se spremi i stigne u školu. Napravite rutinu doručka, gde će svi ukućani zajedno doručkovati, lagano sažvakati hranu i uneti  sve neophodne namirnice za početak dana. Ukoliko odlazite na posao pre Vašeg deteta, ostavite  pripremljeno na tanjiru, jer ukoliko sve nemaju ispred sebe, velika je verovatnoća da će ih mrzeti da čak kompletno spremljen obrok izvade iz frižidera .

Otvoren razgovor, pre svega

Mnogi roditelji greše, pokušavajući da nametnu svoju volju deci, a u ovom dobu buntovnost je jedna od glavnih karakteristika ponašanja. Pričajte sa Vašim detetom otvoreno o hrani uopšte, zašto je ona važna, korisnim i štetnim efektima, predstavite mu plastično koje posledice loša hrana može da ima na izgled, jer oni najpre na to u ovom dobu polažu pažnju, pa tek onda pređite i na pitanje zdravlja.

Napravite od obroka u kući, događaj

Gladan stomak je jedan od glavnih krivaca, zbog čega deca krenu u istraživanje najbližih školi fast fud objekata. Učite dete od malih nogu važnosti sva tri kućna obroka, za stolom i priborom. Potrudite se da kućni obroci ne budu monotoni i stalno isti, da celokupni ambijent bude dekorisan i prijatan. Potrudite se da razgovor koji se vodi za stolom bude prijatan i ohrabrujuć za dete, kako ono ne bi izbegavalo celokupan ritual.

Ne kupujte i ne konzumirajte namirnice koje ne želite da Vaša deca jedu

Vrlo često deca vide loš primer u kući, pa ga zato i slede. Litre gaziranih sokova, gomile čokolada, keksova, pomfrita, kečapa u vašem frižideru su prećutni amin detetu da su sve ove namirnice ok i poželjne. Ukoliko želite da Vaše dete ima zdrave navike, počnite od sebe. Nemojte držati u kući lose namirnice niti ih halapljivo konzumirati pred decom. Budite odgovorni i prema sebi i na taj način pružite primer Vašem tinejdžeru.

Imajte zdarve namirnice na vidiku spremne za grickanje

Deca ne vole komplikovane stvari, pripremanje, seckanje hrane je njima dosadno. Žele sve na tanjiru ispred njih spremno samo da pojedu. Upravo zato vrlo često su im grickalice najjednostavnije za konzumaciju. Držite u frižideru iseckano voće i povrće, koje će Vaša deca vrlo brzo pojesti čim osete glad. Potrudite se da napravite zdrave varijante njihove omiljene hrane, izbacite kečap ubacite prirodan sok od paradajza, izbacite testo od pšenice, ubacite heljdino brašno.

Ukjučite ih u process kupovine i spremanja namirnica

Tinejdžerima je izuzetno važno da razumeju i učestvuju u procesu kako bi se sa njim i poistovetili. Napravite plan ishrane za celu porodicu za nedelju koja sledi, zajedno sastavite listu namirnica i dajte detetu na nađe neki zanimljiv recept. Danas kada nam moderne tehnologije omogućavaju  brz pristup gomili dobrih i kvalitetnih recepata, lako je menjati i dodavati nove recepte u rutinu.Dajte im da seckaju, mešaju, pa ćak i sami pripreme određene namirnice, a tako će mnogo efikasnije zavoleti zdravu i domaću kuhinju.

Nemojte ih nagrađivati lošim obrocima

Roditelji su često skloni, da decu čašćavaju odlaskom u Mek ili na Pizzu. Deca tako počinju da misle da ukoliko su time nagrađeni da je to i premija. Ukoliko vaše dete baš volu nešto od junk hrane, nemojte mu to zabranjivati jer će onda krišom još više to želeti i jesti. Pričajte o tome zašto je to loše, idite nekada i zajedno na big mek, pa onda zajedno komentarišite kolko vam to teško pada za stomak.

Ukoliko Vaše dete već ima lose navike, menjajte jednu po jednu

Uvek je najlakše od početka usvajati dobre navike i samo ih nagrađivati. Ali ukoliko je Vaše dete već poneseno lošom ishranom, nemojte očajavati. Čeka Vas dug process koji zahteva dosta energije i vremena, ali složičete se da su rezultati koje možete da postignete izuzetno vredni.Nemojte biti negativni i kažnjavati Vaše dete, samo postepeno menjajte jednu po jednu naviku.

Ishrana i sport, savršeni balans

Iako je dobra i kvalitetna ishrana osnova, bavljenje sportom kompletira zdrav pristup kako ishrani tako i celokupnom stilu života. Pored toga što deca koja se bave sportom imaju izražen osećaj za kvalitetniju hranu, druženje sa drugom decom koja su u sportu, ali i uticaj trenera, značajno utiče na odabir namirnica. Sport poboljšava držanje, oblikuje mišiće i motiviše posebno tinejdžere da obrate pažnju i na ishranu kako bi imali bolje rezultate. Ukoliko Vaše dete već nije fizički aktivno, pronađite sport koji najviše odgovara njegovom senzibilitetu.

Budite uporni i istrajni

Iako na prvi pogled deluje da imate težak zadatak, iskrenim trudom, radom i razgovorom sa Vašim detetom postićićete važne i dugotrajne rezultate.Budite uporni i istrajni jer ulažete u budućnost Vašeg deteta. Loše navike koje se usvoje u ovoj dobi, ostavljaju posledice i u kasnijem životu, zato ukoliko primetite da Vaše dete ima tendenciju da grešu sa izborom namirnica, sada je vreme da mu pomognete da usvoji zdrave modele ponašanja.

dr Jovana MajstorovićAutor: dr Jovana Majstorović

doktorka medicine, specijalizantkinja Dermatovenerologije.

Pohađala i položila akademski kurs za ishranu-nutricionistički kurs i stekla stručno zvanje „Nutricionista“ , Akademija „Purity“, York University. Više od pet godina radi u sportskoj medicini, kao doktorka i savetnica za ishranu dece, omladine i rekreativnih sportista.

Autorka mnogobrojnih tekstova na temu zdrave ishrane i zdravih stilova života na mnogobrojnim portalima, širom regije.

Kontakt: jovanamajstorovic@yahoo.com

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA