Kako da odaberete prvu knjigu za dete

Nikad nije rano za prvu knjigu! Već sa nekoliko meseci beba će uživati gledajući slike, reagovaće na boje i želeće da dodirne knjigu. Knjige za najmlađe isprva se samo listaju, gledaju se slike, detetu se recituju kraće pesmice, da bi na početku druge godine dete moglo i samo aktivno da učestvuje u čitanju.

Foto: Pixabay

Za najmlađe čitaoce važno je da knjige delom budu i igračke, koje će detetu omogućiti da uz igru savlada prve pojmove, a samim tim će se na zabavan način upoznati sa svetom knjiga i čitanje doživeti kao nešto zabavno.

Za prvi susret s knjigama odlične su slikovnice za igranje u kadi ili platnene knjige. Posle toga deca će uživati u listanju kartonskih knjiga s prozorčićima, iza kojih se kriju odgovori na mnoga pitanja.

Knjige za kupanje
Iako zvuči neobično – kada može biti odlično mesto za prvi susret s knjigama. Knjige za kupanje najčešće su napravljene od plastike ili gume i pogodne su za igru u vodi.

Knjige Buć-buć! i Pljus-pljus! mališane upoznaju sa životinjama koje žive u vodi i zvukovima koje one proizvode, a kada se potope u vodu, menjaju boju, što kod dece izaziva oduševljenje.

Za uživanje u kupanju odlični su i kompleti Brodić Boki na talasima i Žabica Jaca na plaži u kojima se uz plastičnu knjigu na poklon dobijaju i gumene igračkice – brodić i žabica.

Platnene knjige
Platnene knjige odlične su za najmlađe, jer su mekane, lagane i prijatne na dodir i deca će uživati igrajući se njima.

Platnene slikovnice Životinje i Priroda namenjene su učenju prvih pojmova u najmlađem uzrastu – ilustracije pojmova koji su predstavljeni deci u tim knjigama jednostavne su, vesele i zgodne za pokazivanje i igranje a, uz to, nećete se ni bojati da će se knjiga pocepati ili oštetiti.

Slikovnice s prozorčićima i prorezima
Od prve slikovnice s prozorčićima Gde je Žuća?, koju je engleski pisac i ilustrator Erik Hil pre više od 30 godina napravio za svog sina, popularnost knjiga s prozorčićima ne jenjava. Prva knjiga o tufnastom štenetu Žući nastala je tako što je Hil knjizi dodao prozorčiće, preklope ispod kojih su se nalazili crteži, uz čiju pomoć je njegov sin tražio mesta na kojima se u knjizi sakrila kuca Žuća.

Pored popularnog serijala knjiga s prozorčićima o Žući, za ljubitelje knjiga s prozorčićima odlična je edicija za najmlađe Otvori prozorčić. U novim knjigama iz te edicije mališani će se upoznati s tigrićem Tigijem, koji će im pomoći da kroz igru steknu dobre navike.

Iza svakog prozorćiča u knjizi Tigi, hajdemo u šetnju krije se neka igračka, dok u knjizi Tigi, vreme je za spavanje tigrić kreće u potragu po kući za plišanim medom, bez koga ne može da zaspi.

Čudesna divljina i Veselo jezerce su kartonske slikovnice sa edukativnim sadržajem za najmlađe čitaoce i sa inovativnim interaktivnim tehničkim rešenjem. „Žut i tufnast dugi vrat krenuo put neba. Sočno lišće gore visi, to njoj sada treba. Кo je to?“ Stihovi koji se lako pamte decu će u knjizi Čudesna divljina upoznati sa životinjama iz afričke divljine. Zanimljive detalje o životinjama koje žive u jezeru ili oko njega otkriće u knjizi Veselo jezerce – „Кada labud rekom plovi, klizi nežno kao brod, a na suvom, druga priča, trapav mu je hod. Кo se gega kao labud?“

Da bi deca otkrila o kojim životinjama je reč, potrebno je da poguraju dva proreza obeležena strelicom, koji se nalaze na svakoj strani. Posle toga jedna stranica će se

pretvoriti u dve!  Ove originalne slikovnice dopašće se najmlađim čitaocima, ali i njihovim roditeljima, jer uz učenje pružaju baš dobru zabavu.

 

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA