Kako da decu izvedete na pravi put

Da bi vaši mališani izrasli u dobre i lepo vaspitane ljude, potrebno je mnogo truda, a tim istraživača sa Harvarda je otkrio “glavne smernice” koje garantuju uspeh.

pravi put

* Provodite vreme sa najmlađima – Posvetite im što više vremena, izlazite s njima, razgovarajte o onome što ih zanima, komentarišite svet oko vas i pomno pratite njihove odgovore.

* Ništa se ne podrazumeva – Kod dece se ništa ne podrazumeva, već ljubav, pažnja, ali i ono što je loše mora da se jasno kaže i pokaže.

* Ne dozvolite da lako odustanu – Ako dete želi da odustane od sporta ili neke druge aktivnosti za koju je nadareno, motivišite ga da istraje i razvija svoje želje i talente. Tako će znati da odustajanje od bilo čega ne rešava probleme.

* Razvijajte im osećaj zahvalnosti – Osobe koje imaju razvijenu naviku da izražavaju zahvalnost su srećnije, manje sebične i sklone praštanju. Roditelji bi trebalo da insistiraju od dece da se međusobno pomažu i zahvaljuju na svemu što od drugog dobiju.

* Ukažite na destruktivne emocije – Pomozite im da prepoznaju negativne emocije (bes, zavist, stid), jer će vremenom naučiti da ih savladaju i izbegnu u konfliktu sa drugima.

* Podstičite saosećajnost – Naučite ih da slušaju druge i shvate kako je u “tuđoj koži”, da svet ne gledaju samo iz svoje pozicije.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA