Kad vam dete kaže: “Ne mogu, mrzi me…”

Dešava se da moram na pisati kolumnu, ali danima nemam inspiraciju. Tražim je, ali nikako ne dolazi. Razmišljam, koliko puta svoju decu teramo da rade stvari koje se njima u tom trenutku jednostavno ne rade .

Za sebe ću  reći da sam rastrešena zbog posla , novca , umora , uređenja kuće , neimanja vremena za sebe , itd , itd .. Ali , istovremeno , kad mi ćerka  kaže da nešto ne želi , teško da ću pomisliti da spoljne faktore jer – što bi nju mučilo , ima 4 godine i super joj je !

Kakva  zabluda i loša percepcija .

Da , tačno , sa 4 godine dete neće imati briga poput rate kredita ili analitičkih izveštaja za nervoznog šefa ali mučiće ga zašto Bambiju umire mama,  zašto za Božić nije pao sneg , zašto se na TV – u ne prikazuju  crtaći  koje toliko voli da gleda . ..

Sve to iz perspektive nas odraslih možda izgleda smešno i nebitno , ali  bitno je i važno upravo koliko su nama važne naše rate kredita i poslovni izveštaji .

Naša deca nisu automati na dugme, ni  lutke na koncima koje možemo pomerati  kako nam  odgovara . Oni su stvarne male osobe koje moramo prihvatati s puno  pažnje  i poštovanja .

To nikako  ne znači da moramo podsticati  celodnevno sedenje deteta ispred televizora  ili kompjuterskih  igrica , jer , niko nam ne mora reći da je to loše i nepotrebno za zdrav razvoj naših mališana . Ali , ako dete krene na  plivanje i plače od prvog  do zadnjeg  minuta  treninga , ne treba ga terati da mora odmah nastaviti sa treningom kao i ostali koji su se dobro adaptirali . Nikako  ga ne upoređujte sa drugom decom ! To je izuzetno demotivišuće za dete … Uostalom , znate li vi zaista da je komšijsko dete  koje vidite samo u parku u igri , ili dete na treningu koje vidite jednom nedeljno,  jedan sat zaista  tako dobro i savršeno 24 sata na dan 7 dana u nedelji , kada ga spominjete kao primer svom detetu (koje će se , u tom trenutnu , neizbežno osećati  loše  i manje vredno)?

Zar ne bi bilo bolje da detetu svojim primerom , datim vremenom , pažnjom i ljubavlju pokažete da se stvari mogu uraditi  samo ako se stvore dobri uslovi za njih .
Na primeru bazena ,kursa jezika , ma bilo čega , pokušajte videti da li je detetu prehladna voda , strogi trener  ( po dečjem poimanju ) , nepoznat  prostor , odvajanje od vas … Najbolje poznajete svoje dete , pa ćete moći da utvrdite šta bi bio razlog . Pitajte dete , razgovarajte s njim , ispričajte mu  situacije gde ste vi sami bili uplašeni , gde vam je bilo hladno , kad niste mogli preskočiti prepreku na fizičkom … Pokažite mu da je strah potpuno normalan i dozvoljen i da ima podršku . Nastavite sa podrškom i dajte detetu priliku da se prilagodi situaciji , da dete ne oseća da nešto mora nego da to radi jer želi .

KAKO IZAĆI NA KRAJ S DETETOM ?

Faza: Hiljadu neću i ni jednom hoću
Isto tako, ako dete ne želi na jednu aktivnost , ali želi na drugu , omogućite mu!  Dete ne  treba forsirati na aktivnost koju ne želi,  ako mu se ne sviđa.   Setite se sebe kada ste  u teretani – ne volite traku , ali volite bicikl. Zato što ste odrasli , odabraćete bicikl i bićete  zadovoljni jer ste napravili nešto dobro za sebe , a za traku ćete  dati obećanje da ćete je odraditi  drugi put . Tako je i sa decom , ako ne vole  balet , ali vole plivanje , neka idu na plivanje ( makar su mesecima pričala da žele na balet ali nije im se  svidelo kad su probali).
Naša očekivanja su samo naša i taj deo moramo zadržati za  sebe, a decu pustiti da se razvijaju u smeru koji oni osećaju da je dobar za njih . Mi im možemo biti sjajna podrška na tom putu , oslonci kad im bude teško … Budite im podrška jer im to, isto kao i vaš kritike  može  obeležiti ceo život i ličnost .

Izvor: Magazin.net

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA