Još jedan klasik među crtaćima na meti kritika!

Crtani filmovi na kojima su generacije odrastale poslednjih godina sve češće su na meti kritika pod optužbama nekorektnosti – najpre je cenzurisan Elmer koji u novoj verziji lovi Duška Dugouška bez puške, a zatim su zabranjeni Petar Pan, Maza i Lunja, Dambo, zbog rasizma i predrasuda.

Ako ste mislili da će makar jedan crtać vašeg detinjstva ostati netaknut kritikama savremenog društva, prevarili ste se! Na meti se sada našao “Snežana i sedam patuljaka”, zbog, kako kažu kritičari, nedozvoljenog poljupca!

Princ ju je poljubio da bi je spasio, ali to očigledno nije dovoljno dobra pouka za decu…

Da se vratimo na početak – posle više od 400 dana pauze, Dizni park u Kaliforniji otvorio je svoja vrata prošle nedelje, a obogaćen je i novim sadržem nazvanim “Snežanina začarana želja”.

Upravo to je podstaklo Kejti Doud i Džuli Tremejn da na portalu SFGate objave recenziju u kojoj kritikuju čuveni crtać zbog “poljupca koji princ daje Snežani bez njenog pristanka, dok ona spava, što nikako ne može da bude prava ljubav ako samo jedna osoba zna što se dešava”.

“Zar se nismo već dogovorili da je pristanak u ranim Diznijevim filmovima glavni problem? Da učenje dece da ljubljenje, kad nije potvrđeno da obe strane svojevoljno u tome učestvuju, nije u redu”, napisale su one.

“Teško je razumeti zašto bi Diznilend 2021. godine uključio scenu s tako staromodnom idejom o tome što muškarac sme da uradi ženi”, dodale su.

Očekivano, njihove kritike naišle su na oprečne komentare na društvenim mrežama, a mnogi su im poručili da su preterale!

“Snežana bi još uvek spavala da je zavisila od ovakvih ludaka”, bio je jedan od komentara, dok je drugi glasio “Prestanite da kritikujete klasike zbog kojih smo svi želeli srećan kraj, snove i mogućnosti za bolje. Roditelji bi trebalo da uče decu o pristanku, kao i razlici između stvarnog života i bajki. Odrasla sam uz bajke i dobro sam razumela važnost pristanka. Dopustite deci da uživaju u čaroliji bajki”.

Iz Diznilenda su poručili da “žele da njihovi gosti vide poreklo i tradiciju koji se ogledaju u pričama, iskustvima i proizvodima s kojima se susreću u interakciji s Diznijem”.

Kakav je vaš stav po ovom pitanju?

Mondo

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA