Jeste li znali o zubima?

Razlika izmedu mlečnih i stalnih zuba je pre svega u vremenu nicanja, u veličini, obliku, boji i debljini zubnih tkiva; mlečni zubi počinju da niču u prvoj godini i sa dve i po godine dete treba da ima sve mlečne zube.

Čemu služe zubi? Zubi prvenstveno služe za žvakanje, a bez zuba je veoma otežan govor i narušen izgled čoveka?

– Koliko ima zuba? Čoveku dva puta niču zubi. Mlečni zubi počinju da niču u 7-8 mesecu, nekad ranije a nekad kasnije i ima ih ukupno 20. Svi mlečni zubi vremenom ispadnu i na njihovo mesto dolaze stalni zubi kojih ima 32. Jasno je da su 20 stalnih zuba došli na mesto mlečnih, a da su 12 stalnih zuba nikli iza poslednjih mlečnih zuba.

– Gde su smešteni zubi? Zubi su smešteni u ustima i to tako da su usađeni u vilične kosti odnosno u nastavke viličnih kostiju. Zubi su vezani za vilične kositi finim vlaknima. Posebno je važno da se zna znacaj mesta gde se desni pripajaju za zub. Ako taj pripoj oboli to može biti mesto pocetka oboljenja celog organizma.

– Kakvih zuba ima? Zubi su različitog oblika jer im je i namena različita: sa sekutićma se hrana seče, očnjacima se otkida, a pretkutnjaci i kutnjaci melju hranu.

– Koja je razliku između mlečnih i ostalih zuba? Stalni zubi počinju da niču u šestoj godini da bi umnjaci nikli u 18. godini. Po pravilu mlečni zubi su manji od stalnih zuba sa kraćim krunama, a boja im je belja nego kod stalnih zuba. Debljina gleđi i dentina kod mlečnih zuba, je značajno manja, nego kod stalnih zuba. Koreni mlečnih zuba u odnosu na krunicu zuba su znatno duži nego kod stalnih zuba. Mlečni zubi se brzo troše tako,da se i po tome mogu razlikovati od stalnih zuba kod dece.

– Kad počinju da niču stalni zubi i koji prvo? Stalni zubi počinju da niču u 6 god. i prvo nicu molari to jest 6-ti zubi u nizu, a zitim donji sekutići i gornji sekuitići, koji smenjuju svoje mlečne prethodnike.

– Znate li iz kojih tkiva je sastavljen zub? Zub je sastavljen iz zubne gleđi, zubne kosti-dentina, zubnog cementa i zubne srži – zubne pulpe.

– Znate li koji hemijski elementi su najzastupljeniji u zubnom tkivu? Zub se sastoji od anorgansikih i organskih hemijskih materija. Anorganske materije uglavnom cine, kalcijum-fosfat, kalcijum ; karbonat i magnezijiuin fosfat. Od hemijskih elemenata najzastupljeniji su kalcijum i fosfor. Pored ovih hemijiskih elemenata u zubu se nalazi još desetak drugih u manjim količinama.

Podeli:

Komentari

  1. mirko-i-doboj-republika-srpska-ba says:

    DA BI ZUBI BILI ZDRAVI U STAROSTI TREBAJU SE SVI U MLADOSTI DJETETA BRINUTI O PRAVILNOJ ISHRRANI, HIGIJENI I ODRŽAVANJU ZUBI DJETETA TOKOM CIJELE ŽIVOTNE DOBI, SVE DOK NE PORASTE U OZBILJNU I SAMOSTALNU OSOBU KOJA ĆE SE ODGOVORNO ODNOSITI PREMA SVOM ZDRAVLJU, I NASTAVITI PRENOSITI ZNANJA I ISKUSTVA NA MLAĐI NARAŠTAJ.UMNJAKE SAM POVADIO U 21.GOD.I DO SADA-57.GODINA IMAM,IZVADIO SAM SAMO 2.ZUBA.1-ZUBNA PASTA,2-ZUBNI KONAC,3-DOKTOR,4-GENI.

  2. Marima says:

    Postovanje, dete 8god ima problem sa zubom mislim da je 4 ili 6 u pitanju gornja vilica, kruniva je skoro skroz izlomljena a pored njega nice novi, tacnije dosta iznad njega. Sta da radim da li je za hitan odlazak kod stomatologa, ja bih je vec odvela ali sada vlada ovaj virus ne znam sta da radim


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA