Jedu li trudnice dovoljno ribe i da li je to važno

U periodu pre rođenja, odnosno dok je u materici, beba se hranljivim materijama snabdeva iz majčinog tela. Zbog toga je veoma važno da se trudnice zdravo i raznovrsno hrane.

Većina trudnica zna da je drugo stanje specifično po mnogo toga, pa i po tome što kroz ishranu nije moguće uneti baš sve neophodne nutrijitijente. Svi ti nutritijenti su od izuzetne važnosti, kao za razvoj bebe, tako i za majčino zdravlje.

DHA, omega-3 masne kiseline su veoma važne za razvoj mozga, kognitivnih i mentalnih funkcija, učenje, koncentraciju, pažnju i pamćenje kao i sveobuhvatan razvoj tokom celog odrastanja.

Osim toga, one potpomažu pravilan razvoj očiju i njihovih funkcija, a imaju značajnu ulogu u uspostavljanju odbrambenog sistema organizma, odnosno imuniteta.

Kako bi trudnice unosile dovoljnu količinu DHA savetuje se da svoju ishranu obogate ribom i morskim plodovima. Najbolji izvori su haringa, skuša, losos, sardine, tuna, inćuni, lignje, brancin… Pritom, one bi trebalo da paze da ne unose ribu koja bi u sebi mogla da sadrži veliku količinu žive.

Prema preporukama FDA (Food and Drug Administration – Agencija za kontrolu hrane i lekova) trudnice i dojilje bi trebalo da konzumiraju najmanje 250 do 340 grama nedeljno ribe i različitih morskih plodova (s niskim udelom žive) što čini oko 2 do 3 serviranja nedeljno.

Kako su istraživanja pokazala, oko 50% trudnica ne jede dovoljno ribe. Razlozi za to su različiti – navike u ishrani, strah od zagađenja, posebna ishrana…

Ako trudnica iz bilo kog razloga ne može  ishranom da unese dovoljnu količinu omega – 3 DHA u organizam, savetuje se dodatni unos putem suplemenata.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA