Iskoristite moć pozitivnih afirmacija za decu

Kada je moj sin napunio četiri godine, baka mu je poklonila puzle za rođendan – od 60 delova sa slikom dinosaurusa. Obožavao je puzle a prerastao je one drvene koje imao kad je bio manji, tako da je odmah, pun entuzijazma i ponosa, seo da slaže nove puzle.

Posle nekog vremena, odjednom je ustao, pobacao sve puzle i, kroz plač, vikao „Ne mogu da ih složim! Mnogo je teško!“. Bio je ljut na samog sebe.

Trebalo mi je malo da se saberem a onda sam mirno sela pored njega i ponudila da mu pomognem, da slažemo zajedno. Ali, nije hteo ni da čuje. Okrenuo se i otišao da traži nešto drugo. Njegovo uzbuđenje je nestalo.

Iste večeri, kada je bilo vreme za krevet, pridružila sam mu se kod ogledala u kupatilu.

„Vidiš li tog dečaka u ogledalu?“, pitala sam ga. „Taj mali dečko je car slaganja puzli. Videla sam kako vežba i vežba i postaje sve bolji u slaganju puzli. A to nije lako. Ali, bez obzira na to, on se baš trudi. Kada pogreši, nauči nešto novo iz toga. Greške su ok. One mu pomažu. On je car slaganja puzlli.“

Izgledao je malo postiđeno ali i zadovoljno u isto vreme.

„Reci mu da je car slaganja puzli,“ rekla sam mu.

Pocrveneo je. „Ja sam car slaganja puzli“, promrmljao je tiho.

„Reci mu da kroz greške uči.“

„Greške mi pomažu da naučim“, ponovio je, ovaj put malo glasnije.

„Reci mu da se puno trudi.“

„Ja se puno trudim.“ Sad je već ponosno izbacio grudi.

„Reci mu da on to može.“

„Ja to mogu!“ Smejao se ponosno, uspravljen, uzdignute brade.

Svaku od ovih rečenica smo ponovili više puta, dok iz njegovih usta nisu izlazile lako i samouvereno. Te noći sam čula kako šapuće svom mlađem bratu, „Znaš, ja sam car sklapanja puzli.“

Narednog dana se vratio slaganju puzli, uz još malo ohrabrivanja i pozitivne priče a ja sam se nadala da je okidač pritisnut. Zamišljala sam ga kako seda i magično slaže cele puzle kao od šale. U mojoj glavi smo rešili problem.

Ali, nije bilo čuda. Još uvek nije mogao da ih složi.

Ono što, ipak, jeste bilo drugačije, je da ovaj put nije bacio puzle niti bio besan na sebe. Kada je završio sa njima, lepo je gurnuo složeni deo pod sto a preostale delove stavio u kutiju.

„Sačuvaću ih za sledeći put,“ rekao mi je.

Moje srce je poskočilo od sreće i ponosa. Ovo je bio prvi put da smo koristili pozitivne afirmacije, ali sigurno neće biti poslednji.

Šta su pozitivne afirmacije?

Pozitivne afirmacije su jedna vrsta pozitivnog govora sebi. Kada se često ponavljaju, doprinose boljem samopouzdanju i celokupnom pozitivnom razmišljanju i stavu. Kada dete sebi kaže da može da uradi nešto i savlada prepreke, ono zamenjuje svoje negativne misli sa pozitivnim, srećnim mislima koje grade njegovo samopouzdanje. Ako ih dovoljno često izgovara, ono potpuno usvaja pozitivne misli o sebi, uči da poseduje znanja i veštine da bude sposobno, samouvereno i ljubazno, čak i uz sve prepreke.

Ovo ne važi samo za decu. Praktikovanje dnevnih afirmacija nam svima pomaže da zamenimo naš unutrašnji glas kritike, koji nam govori da nešto ne možemo, sa pozitivnim mislima koje nam govore da su greške u redu i da iz njih učimo da savladamo probleme.

Pozitivne afirmacije grade dečije samopouzdanje.

Kako koristiti pozitivne afirmacije sa decom?

Sa decom, možete koristiti afirmacije za ohrabrivanje pozitivnog razmišljanja i izgradnju razvojnog načina razmišljanja. Ako vaše dete naiđe na afirmaciju u koju ne veruje da važi za njega, ovo je odličan način da i kao porodica, svi zajedno, porazgovarate o tome šta ta afirmacija zaista znači i da li može da postane istina i prihvaćena vremenom. Afirmacije rade onda kada se redovno praktikuju, tako da je najbolje da ih uključite u dnevnu rutinu u kući i naučite vaše dete da ih ponavlja nekoliko puta dnevno.

 • Za početak, identifikujte bilo kakav negativan govor koji biste voleli da promenite. Na primer, na početku teksta smo opisali problem dečaka koji je verovao da ne može da složi puzle.
 • Zatim, razmislite kako, na pozitivan način, možete da promenite tok misli deteta. Ako je dete ljuto na sebe jer greši i ne uspeva da uradi nešto, ono verovatno misli da nije sposobno da uradi to nešto. U tom slučaju želite da nauči da se iz grešaka uči i da će mu one pomoći da uspe u onome što želi.
 • Zatim, koristite nove, pozitivne misli da sastavite pozitivne afirmacije koje će vaše dete ponavljati. Neka dete vežba te afirmacije svaki dan, i to najmanje jednom. Ako ih sebi govori dok se gleda u ogledalo, to će afirmacijama dati posebnu snagu. Vi ih detetu možete ponavljati pred spavanje.

Afirmacije možete i da pišete na listićima papira za stariju decu, koja mogu da ih izvlače nasumično i čitaju sebi u ogledalu. Ovo može da se radi uvek, nezavisno da li postoji neka problematična situacija. Pored toga, možete ove napisane afirmacije koristiti i za zajedničke razgovore i diskusije sa decom.

Neki primeri pozitivnih afirmacija za decu:

 1. Mogu da učim iz svojih grešaka.
 2. Mogu da pomažem drugima.
 3. Mogu da radim nove stvari.
 4. Mogu da naučim kako ovo da uradim/savladam.
 5. Mogu da pomognem sebi.
 6. Mogu da imam velike ideje.
 7. Mogu da usrećim druge.
 8. Mogu da budem ljubazan i fin bez obzira na situaciju.
 9. Mogu da savladam sve prepreke.
 10. Mogu da vidim lepotu u svemu.
 11. Mogu da tražim pomoć kada mi je potrebna.
 12. Ja sam talentovan/a.
 13. Ja sam važan/na.
 14. Ja sam hrabar/ra.
 15. Ja sam strpljiv/a.
 16. Moje srce je jako.
 17. Moje misli su važne.
 18. Svaki dan učim nešto novo.

Nastavite svoj niz…

NajboljaMamaNaSvetu

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA