Imunolog Srđa Janković iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj: Male boginje opomena da se mogu vratiti zaboravljene bolesti

Nepoverenje u vakcine i smanjen broj imunizovane dece doveli su do toga da se zaboravljene, zarazne bolesti ponovo vraćaju u Srbiji, a jedna od njih su male boginje.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” u Srbiji je od malih boginja obolelo 1.255 ljudi, a troje je umrlo zbog komplikacija bolesti.

Lekari upozoravaju da su male boginje došle kao opomena i da u Srbiju mogu da se vrate mnogo opasnije, zaboravljene, zarazne bolesti ukoliko se bude smanjivao broj vakcinisane dece.

– Male boginje su došle kao neka vrsta opomene šta može da se desi kada odustanemo od vakcinacije – kaže za Tanjug imunolog Srđa Janković iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.

Podseća da su određene zarazne bolesti eliminisane vakcinacijom, ali nisu iskorenjene i da mogu da se vrate. Iskorenjene su samo velike boginje i tu nema potrebe više za vakcinacijom.

– Sve ostale bolesti koje vakcinacija sprečava potencijalna su pretnja ako prestanemo da vakcinišemo. To su veoma opasne bolesti koje su odnosile veliki danak u ljudskim životima ili su ostavile veliki broj ljudi sa trajnim posledicama – naglašava Janković.

I ove bolesti su potencijalna pretnja

Potencijalna pretnja su dečja paraliza, difterija, tetanus, veliki kašalj, hemofilus influence, tuberkuloza, hepatitis B, rubeola, zauške…

MMR vakcina, koja se daje deci sa navršenih godinu dana života, štiti mališane od malih boginja, ali je zaštita i od rubeole, zaušake.

Rubeola u Poljskoj

Interesantno je da se u Poljskoj već zabeležena masovnija pojava rubeole.

– Rubeole su opasne za plod ako se inficira trudnica. Zauške, takođe, mogu izazvati komplikacije kod oba pola, ali su posebno opasne za dečake jer mogu izazvati sterilitet – kaže Janković.

Roditelji su, kako kaže, zbunjeni kontradiktornim informacijama, da li je vakcina bezbedna, da li preti veća opasnost od nje nego od zaraznih bolesti.

– Dilema nije racionalna, ali roditelji nisu krivi kada dobijaju kontradiktorne informacije. Kada se naučni dokazi osporavaju koristeći argumente koji naučno nisu održivi, koji se mogu opovrgnuti – naglasio je on.

Podseća da su milioni života sačuvani zahvaljujući vakcinaciji i da je ona donela samo dobrobit čovečanstvu.

Epidemiju je moguće zaustaviti samo vakcinacijom, a Janković kaže da je ona već značajno ublažena jer se ponovo vraća poverenje i ponovo podiže obuhvat dece vakcinacijom.

– Još je preostalo u predškolskom uzrastu dosta dece koja nisu vakcinisana. Mislim da je vreme da se od toga apsurda okrenemo ka racionalnoj odluci – naglasio je Janković.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA