Impetigo – infekcija kože

Leto prija bakterijama jer se lako razmnožavaju i šire u nežnoj dečijoj koži. Najviše dece “dobije” kožnu infekciju koja se naziva impetigo.

Foto> Pixabay

Kako se dobija impetigo?

Veoma lako – kontaktom sa bakterijama kojih ima mnogo u toku leta. Obično se to dešava na mestima takozvanih mikrolezija – oštećenja koja se ne vide golim okom, ali su dovoljno velika za bakterije. Te mikropovrede su svakodnevna i uobičajena pojava, ali ako se dete, na primer, okupa u nehigijenskoj reci, ili se igra u pesku koji je pun bakterija, eto nevolje.

impetigo1Na početku bolesti javljaju se crvena “ostrvca”, ne veća od par milimetara (nekada jedva vidljiva) gde koža izgleda ogoljenja, vlažna, kao da je neko otkinuo komadić. U toj fazi se bolest obično i ne primeti. Može se javiti na nekoliko udaljenih mesta, pa ponekad liči na početak varičele (iako sa njom nema nikakve veze).

Deca koja imaju “osetljivu” kožu znatno lakše zakače impetigo!

Kako se leči?

Najbolje je impetigo lečiti po principu “treba ga tući dok je malo”. Čim se vide početne promene treba ih “udariti” lokalnim antiseptičnim rastvorima. Ima ih više vrsta, ali je 2% Eozin odličan izbor. Nanosi se na čistu i suvu kožu, dva puta dnevno, po mogućnosti sterilnom gazom. Ako nema Eozina može da posluži Povidon jod koji je, takođe, efikasan, naročito na početku bolesti. Treba biti strpljiv, lečenje traje dugo, nekada i nekoliko nedelja!

Ipak, kod neke dece se zakasni sa dijagnozom, pa je potrebna “jača” terapija. Obično se, pored Eozina, u pomoć pozovu i antibiotske masti (Gentamicin, Cholamphenicol, Enbecin…), koje se mažu uveče, bar jedan sat posle Eozina.

Ako postoje “debele” kožne promene (koža je izdignuta i veoma crvena) znači da je zapaljenje “sišlo” u potkožno tkivo, pa preti opasnost od rasejavanja infekcije u druge delove organizma. Tada ima smisla uzeti neki od antibiotskih sirupa, ali to ipak treba ostaviti lekaru (pedijatru ili dermatologu) da proceni.

Dobra lična higijena (tuširanje bar jednom dnevno) uz izbegavanje kritičnih, nehigijenskih “mesta” je najbolja prevencija!

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Ana says:

  Da li se analizom krvne slike moze utvrditi da li beba ima impetigo ili varicelu? (Odnosno bakterijsku ili virusnu infekciju) Kod nase petomesecne bebe krv pokazuje virus a starija sestra joj je nedavno imala boginje. Osip nije karaktetistican za varicelu tj lici na nju ili na impetigo ali se brzo povlaci i krastice se smanjuju i nestaju kojih je vecina bila na glavi i dve do tri na telu. Hvala

  • MojPedijatar says:

   Pregledom se ovo LAKO utvrdi pa, za rešenje ove nedoumice, NE treba raditi krvnu sliku.

 2. Andrea says:

  Dobar dan imam 15 godina i doktorica mi je postavila dijagnozu koja pokazuje da imam impetigo dobila sam eozin da koristim 5 dana i nakon toga 5 dana gentamicin.Na pocetku rane su bile samo na rukama,bile su poprilicno velike.Nakon mazanja kreme i eozina,rane su se ubrzo sklonile,medjutim sada su mi se rane pojavile po licu i vratu i svaki put kad bih namazala eozin nova rana bi se pojavila.Da li biste mogli da mi date neki savet i da mi preporucite ako postoji jos neki lecenja.Hvala unapred pozdrav

 3. Jovan Djordjevic says:

  Dobro vece,nasem sinu ,8 meseci starom,na glavi vec duze vreme izlaze plikovi,koji su na pocetku kao bubuljice,ali se kasnije pretvore u veci plik i na tom delu se koza glave znatno uveca,tj izadje kao cvoruga,bili amo kod pedijatra koji nam je dao hidrokortizon,rekao da je u pitanju termoregulacija,mazali 7 dana i nije bilo efekta,onda smo isli kod drugog pedijatra kojo je rekao da je u pitanju streptokoka,i dao nam je mast Stanicid,od koga su se plikovi i cvorugice brzo povukli,medjutim poceli su da izlaze iznova i iznova ,jedne prodju,druge izadju i sve na skoro istom mestu,na vrhu glave.
  Radili smo briseva,nosa,grla i plikova,koji su pokazali da nema bakterije..krvna slika pokazala malo uvecani broj leukocita .Borba traje skoro dva meseca,ali zadnjih par dana su izasli 15ak plikova…na pocetku su kao bubuljice,a posle mazanja masti se prosire i iz njih curi nesto kao gnoj ili limfa,onda se ispupcenje da glavi smanji i nestane ga nekih 7 dana..Ako imate neki predlog ili ste imali slican slucaj rado bi Vas poslusali..bas smo ocajni i uplaseni..Hvala unapred!


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA