Igre koje povećavaju inteligenciju deteta

Inteligencija nije uslovljena isključivo genetikom, kao što se najčešće misli. Svako od nas može svojim skromnim doprinosom da podstakne razvoj mentalnih sposobnosti kod dece.

Foto: Pixabay

Mentalni aparat počinje da se formira još dok je beba u stomaku, pa ishrana majke i njeno psihološko stanje imaju značajnu ulogu u tome. Kasnije, roditelji svojim angažmanom i adekvatnom stimulacijom mogu dodatno da podstaknu razvoj inteligencije. Veoma je važno da se ne pretera sa forsiranjem detetovih sposobnosti u želji da se od njega stvori vunderkind, kako se ne bi izazvale određene kratkoročne ili dugoročne posledice.

Pozitivan uticaj dojenja

Sa dojenjem treba započeti što pre nakon porođaja, jer je majčino mleko najkvalitetnija hrana za bebu.

Da li ste znali…
– da deca koja su začeta u alkoholisanom stanju roditelja imaju niži stepen inteligencije?
– da način na koji je beba rođena ima značajan uticaj na njen kasniji psihofizički razvoj? Najbolji je prirodan porođaj, bez anestezije, uz pozitivan stav porodilje, a poželjno je i da otac bude prisutan.
– da stres i buka utiču na pojavu različitih oštećenja tokom bebinog razvoja?
– da milovanje bebe podstiče razvoj njenih telesnih i duševnih funkcija?
– da klasična muzika stimuliše mozak?


Dokazano je da dužina dojenja ima značajnu ulogu u razvoju inteligencije kod dece, pa bi bilo dobro da se dete doji makar godinu dana. Prema nekim studijama, deca uzrasta sedam-osam godina, koja su bila dojena, na testovima inteligencije su imala po osam-devet bodova više od dece koja nisu sisala. Smatra se da su za takve rezultate zaslužni određeni sastojci iz majčinog mleka, ali i fizički i emocionalni kontakt koji se uspostavlja između majke i deteta činom dojenja.
Podstaknite detetovu inteligenciju!

Ma koliko dobar intelektualni potencijal ima, on neće biti pravilno iskorišćen ako dete veći deo dana sedi ispred televizora. Roditelji žele da im deca budu uspešna na svim poljima, ali je potrebno dosta rada, vežbe i stimulisanja detetovih potencijala da bi se to postiglo. Za dete je mnogo važnija roditeljska pažnja i kvalitetno provođenje zajedničkog vremena od bilo kakve igračke, ma koliko bila edukativna. Još od najmlađeg uzrasta, roditelji treba da započnu sa vežbama i govorno-ritmičkim igrama koje podstiču detetov razvoj.

Stimulativne igre za decu
● U prvim nedeljama života: Stavite bebu na leđa da može da vidi svoje ruke. Pravite razne grimase – kako bi vas imitirala.

● Od osmog meseca: Igrajte se skrivalice. Dajte bebi predmete koje može da istražuje.

● U prvoj godini: Pokazujte i čitajte detetu knjige. Igrajte se igre sakrivanja i traženja predmeta.
● Sa godinu i po: Razgovarajte što više sa vašim mališanom. Saslušajte šta ima da vam kaže, pa tek onda odgovarajte.
● U drugoj godini: Pričajte dok radite po kući a dete se igra.
● U četvrtoj godini: Igrajte se društvenih igara, razgovarajte o detetovim postupcima, slažite puzzle.
● U šestoj godini: Što češće zajedno sortirajte i sparujte predmete (na primer, možete zajedno da postavljate sto ili da sparujete čarape).

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA