Facebook savetovalište i poneki spakovan kofer

Ne znam da li je zadnjih dana neka od planeta retrogradna sa nekom drugom, jer ne stižem ni vremensku prognozu da odgledam, ali se iskreno nadam da će se sve to nekako vratiti na svoje mesto. Ono što mi je zapalo za oko je sve veći broj pitanja za rešavanje ličnih dilema i problema postavljenih od strane anonimnih osoba širokoj publici na Facebook-u.

Upitani su slobodni da npr. daju medicinsku dijagnozu na osnovu, neretko šturog objašnjenja, kao i kompletan asortiman medicinskih preparata koji će ih ,,sigurno” dovesti do izlečenja. Na ovaj način iz udobnosti toplog doma roditelji leče visoke temperature kod bebe, a da je ni ne povedu kod lekara. Kao i brojne druge zdravstvene probleme.  Iza pitanja stoje uglavnom preplašene majke koje traže najbrže rešenje za svoje probleme od osoba koje ni ne poznaju. Koje čak ne bi ni smele davati savete vezane za zdravlje bilo koga. Kad bih sada počela nabrajati šta se sve leči na Facebook-u spisak bi bio dugačak.

Ali nije to poenta ovog puta. Nekako se nadam da se te iste mame na kraju obrate medicinskim radnicima i živote svojih potomaka ne stavljaju u nepoznate ruke.

Ono što me više šokiralo je raznovrsno psihološko savetovalište tipa: ,,Muž mi je rekao da ne želi spavati sa mnom, a rodila sam mu dvoje dece. Šta da uradim?” Ajde što je jadna žena iz očaja u momentu postavila takvo pitanje, ali odgovori koji su dati su više nego šokantni. Idu u rasponu od ,,Spakuj mu stvari” do  ,,Oteraj kretena!” U celom moru negativnih komentara gde se gospodinu crno piše i gde je nakupio negativne ženske energije od koje se ni poludragi kamen ne bi oporavio stajala su samo dva koja su sugerisala na pokušaj rešenja problema. Da li je anonimna žena dobila krila da rasturi svoj brak zbog muževljeve izjave i vetra u leđa koji su duvale besne ženske osobe, ostaće nepoznato. Sudbina anonimnih uvek ostaje nepoznata. Bitno je to da su svi pozvani da daju savet, komentar i podsmeh. Lako se smejati anonimnom.

Sumnjam da je ijedna duša koja je dala komentar razmislila o razlozima takve izjave, koji mogu biti kako ozbiljni tako i banalni. Iza jedne svađe uvek stoje nabijene emocije, kojima je dovoljno malo da se rasplamsaju u sukob. Za sukob je potrebno dvoje. Kao i za brak. Onaj ko misli da je brak med i mleko ne zna da ga čeka neuzorana poljana koja se prvo mora očistiti od korova, preorati, posaditi kvalitetno zrno, kako bi i rod bio dobar, zalivati redovno da ne propadne, te zajedničkim snagama pobrati plodove i u njima uživati. Brak nije odmor na Havajima. Moj nikada nije bio. Više liči na poljoprivredu.

Da sam, kojim slučajem, u najtežim momentima bila baš jedna anonimna žena koja traži savet putem neke od stranica na Facebook-u, možda bih uveliko bila sama, sa eventualno jednim detetom. Ovo drugo se rodilo možda baš zahvaljujući tome što nisam bila toliko aktivna na društvenim mrežama i što sudbinu svog braka nisam stavljala u nepoznate ruke, već sam sama birala svoje izbore.

Nema tog braka bez varnica i momenata kada mislimo da je sve otišlo dođavola. Ali kad ima ljubavi, kad se smire strasti, kad shvatimo da naše odluke utiču ne samo na naše živote, već i na živote naše dece, onda tri puta razmislimo pre nego što nekoga pošaljemo preko vrata sa spakovanim koferom.

Draga anonimna ženo, ne dozvoli da te komentari osoba koje ne poznaješ, a koji su dati kroz prizmu sopstvenih frustracija i nezadovoljstva, dovedu do toga da rušiš svoj dom. Jer nisu ti ga oni gradili. Gradila si ga sa svojim voljenim.  Onim kojeg si sama birala. Kada ti se čini da ti se i zadnja cigla doma klima, uvek imaš izbor.

Pitaj psihologe, bračne savetnike, prijatelje koji ti  i dušu znaju, doktore, pedagoge… bilo koga od njih koji su nam bar danas dostupni. Ako svom srcu ne veruješ. Ne daji ga masi na Facebook-u.

Nismo se puno odmakli od vremena kada bi svi bacali kamen na čoveka samo zato što je neko iz mase bacio. Taj je ,,morao” za nešto da bude kriv, makar nikada ne saznali zašto. Ali bitno je da učestvuju. Da je rulja sita. Dok doma ne mogu rešiti ni sopstvene probleme. Neka su bar nečije tuđe rešili. Duša naizgled postane lakša.

Ne zovi masu da bira tvoje izbore. Slušaj svoje srce. Ono nikada ne greši.

A kofere je najlakše spakovati.

Napisala: Tatjana Kuljača, autor bloga Mamizam

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA