Dr Popkov lekar iz Rusije produžava i ispravlja kosti

Čuveni ortoped Dmitrij Popkov iz Rusije gost je Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, gde je operisao najteže slučajeve iz oblasti ortopedije, među kojima je i slučaj Vanje Milenković (11).

– Mom detetu je noga ispravljena iz oblika S i produžena za tri i po centimetra – kaže za “Blic” Sanja Milenković, mama.

Nije se plašila: Vanja Milenković (11) nakon operacije sa majkom Sanjom

Nakon zahvata Vanja će nositi gips, a kada bude skinut i ona se oporavi, moći će normalno da hoda.

Pošto se probudila iz totalne anestezije, ta hrabra devojčica sa osmehom na licu rekla je da je ništa neboli.

– Stvarno nije bilo strašno. Nisam se plašila. Moji drugari su bili uz mene pa mi je bilo lakše. Srećna sam – kaže Vanja.

Dr Dmitrij Popkov, šef neuroortopedije u Ilizarov centru u Kurganu u Rusiji, pomaže našim mališanima ne samo u Srbiji već i u inostranstvu. Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje omogućili su da pacijenti o trošku države odlaze u Ilizarov centar na operaciju.

Ortopedi u Srbiji su veoma dobri, ali mi se čini da se ortopedija ovde ne finansira dovoljno….dr Dmitrij Popkov

– Pola godine smo proveli u Rusiji, gde su dr Dmitrij Popkov i njegov otac sproveli tešku operaciju potkolenice i butne kosti i spasli nogu Lazara – rekao je otac dvadesetčetvorogodišnjaka koji je juče bio na kontroli u Tiršovoj. Dr Popkov je više od 10 puta gostovao u Tiršovoj, gde je operisao oko 30 mališana sa najtežim anomalijama.

– Sa doktorom Sinišom Dučićem ovde operišem složene deformitete ekstremiteta. Ortopedi u Srbiji su veoma dobri, ali mi se čini da se ortopedija ovde ne finansira dovoljno – kaže za “Blic” dr Popkov.

Dugogodišnja saradnja Tiršove i Ilizarov centra je veoma značajna za dečju ortopediju u Srbiji.

– Kod najkompleksnijih urođenih deformiteta našim stručnjacima se pridružuju eksperti iz Rusije. Zahvaljujući saradnji mladi stručnjaci odlaziće u prestižni ruski centar i tamo bez nakade za edukaciju sticati znanja u oblasti dečje ortopedije – kaže dr Siniša Dučić, dečji hirurg, ortoped.

Šta je Ilizarov metod

– Ilizarov metod se koristi pri hirurgiji kostiju i omogućava rast novog tkiva, ne samo koštanih već i mišićnih i tkiva tetiva, tako da je spektar lečenja veliki. Ilizarov fiksator je konstrukcija koja je najveći uspeh pokazala kod produžavanja ekstremiteta, korekcije deformacija kostiju, otvorenih preloma, lažnih zglobova, sa infekcijom i bez nje, kao i kod deformiteta stopala – objasnio je dr Popkov.

Blic

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA