Dr Nedeljko Radlović o širenju kovida među najmlađima: “Virusa će biti u vrtićima, ali se nadamo da će oslabiti”

Profesor Radlović o dilemi da li je bilo važnije izolovati decu u prvom, nego u sledećem talasu epidemije

Ima li istine u tome da je za imunitet deteta bolje da bude “golo, boso i uprljano”?

– Boso i golo, ukoliko to uslovi dozvoljavaju, ali uprljano nikako. Adekvatna higijena je jedan od preduslova za zdravlje. Neadekvatna higijena je povezana sa brojnim rizicima, kao što su učestale infekcije. Otuda se na adekvatnoj higijeni insistira i u borbi sa aktuelnom pandemijom.

Čišćenje i sprečavanje infekcija su korisni u ovoj situaciji, ali sa tim ne treba preterivati zbog rizika od alergija, pokazuju pojedina istraživanja?

– Alergijska oboljenja su u ekspanziji, posebno u ekonomski razvijenom svetu, ali ne samo zbog preterane higijene, jer u svakoj sredini ima mikroba. Naime, čovek biološki nije prilagođen na mnogo toga čemu je danas izložen, kao što su konzervansi, različiti aditivi, pesticidi, preterana ili neosnovana primena antibiotika i antiseptika, aerozagađenje i nedostatak vitamina D.

Utiču li i lekovi na imunitet deteta?

– Antipiretici u akutnoj fazi infekcije “uspavljuju” imunski odgovor. Nema apsolutno bezbednog leka i oni treba da se daju samo u krajnjoj nuždi.

To znači i da ne treba lekovima spuštati temperaturu?

– Obaranje temperature ispod 39 stepeni Celzijusovih, kod inače zdravog deteta, nije poželjno. To poboljšava opšte stanje deteta, ali odlaže ozdravljenje. Izuzetak su deca sklona frasu, koja imaju urođenu srčanu manu ili neko drugo oboljenje, kad visoka telesna temperatura može da dovede do komplikacija.

NEIZBEŽNE INFEKCIJE

Koliko puta godišnje je normalno da dete preleži prehladu ili grip?

– Virusne infekcije, prehlade, pa i dijareje su neizbežne u najranijem uzrastu. Koliko često se pojavljuju, zavisi i od toga da li dete živi u seoskoj ili gradskoj sredini, da li ide u vrtić i školu… Kada sve to uzmemo u obzir, od tri do šest prehlada bez komplikacija godišnje je neizbežno, naročito u uzrastu od prve do pete godine. To ne važi za grip i virusne pneumonije. Teške virusne infekcije, kao što su morbili i grip, tokom akutne faze loše utiču na imunitet, što je osnova bakterijske superinfekcije.

Novosti

Podeli:

Komentari

  1. Jelena says:

    Hoce li testirati decu za polazak u vrtic,meni dete polazi prvi put.?


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA