Dr Kon: Šta sledeće morate uraditi ako test na antitela pokaže da ste imali korona virus

Od danas građani Srbije mogu da se testiraju na lični zahtev i otkriju da li imaju antitela na virus korona, a epidemiolog Predrag Kon kaže da je reč o brzim testovima koji oktrivaju prisustvo antitela IGM i IGG klase.

Foto: Pixabay

– Najpametnija preporuka je da svako ko ima neki nalaz, jedne ili druge klase – da mu nalaz protumači jedan od tri specijalista – infektolog, imunolog ili virusolog – rekao je Kon za RTS.

On kaže da bi, ukoliko se otkrije nalaz IGM-a, trebalo uraditi PSR test koji bi potvrdio da li je infekcija akutna ili bi to odbacio.

Kaže da će testiranje biti moguće i u Gradskom zavodu, mada, dodaje, još nemaju dopis za samu tehniku i žiro račun.

Kon dodaje da veliki broj ljudi misli da je preležao Covid-19 jer je ta infekcija nastupila nakon epidemije gripa, pa mnogi grip pripisuju da je to bila korona.

– Ako neko živi u ubeđenju da je preležao i da ima zaštitu onda se plaši drugačije, pa je bolje da stvarno zna da li jeste ili nije – rekao je Kon.

Ispitivanje imuniteta je nešto drugo, ističe Kon i dodaje da je to reprezetnativan uzorak na različitim delovima Srbije, čitave porodice su u pitanju, koje mogu da pristanu ili ne.

Testovi za imunitet su sigurniji – 96 odsto, a kod brzog testa je manja sigurnost, ukazao je epidemiolog.

Kon kaže da nije jednak kolektivni imunitet u različitim delovima Srbije i dodaje da on nije izrazito visok jer je rađeno na sprečavanju širenja epidemije.

Prema njegovim rečima, kraj je već došao, ulazimo u period kada će početi sporadično da se javlja.

– Može da se desi da se ne pojavi nula tako brzo. Nismo u klasičnoj epidemiji, sama odjava traži obaveze – da 28 dana to bude nula, objektivno više nismo u epidemiji – zaključio je Kon.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA