Dr Bekić: Raspust smanjio broj zaražene dece, videćemo kakav će biti plan sa produžetkom zimskog raspusta

Doktor Zoran Bekić, pedijatar i koordinator najvećeg vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu rekao je danas za RTS da su deca veliki epidemiološki problem i to zbog niskog procenta imunizovanih osoba, kao i zato što se u školama slabo sprovode sve propisane mere.

Foto: Pixabay

On je objasnio i da je produženi raspust dao dobar rezultat u smislu smanjenja broja zaraženih u populaciji školske dece.

“Ako je do raspusta broj inficiranih osoba dečjeg uzrasta bio od 15 do 25 dnevno u Domu zdravlja Savski venac, a tokom raspusta taj broj je pao na troje do petoro dece dnevno, to je smanjenje pet puta.”, podvukao je Bekić.

O vakcinaciji dece

U uzrastu od 12 do 17 godina imunizovano je 12.800 ili tri posto. Do pre 10 dana taj broj je bio ispod dva posto, ali to je i dalje malo iz ugla kolektivnog imuniteta, objasnio je Bekić za RTS.

“Videćemo i kakav će biti plan sa produžetkom zimskog raspusta. Poslednji je čas da uvedemo određene stimulacije za srednjoškolece i studente za ubrzanje imunizacije”, naveo je Bekić.

Podaci o broju vakcinisnaih u Srbiji

Bekić kaže da se ubrzava imunizacija u Srbiji, vakcinisano je nešto više od 56 odsto građana, broj trećih doza nešto više od 20 odsto.

“Ako smo u julu i avgustu imunizovali između 1.500 i 3.000 prvom dozom, sada je taj broj između 6.000 i 6.500, što je uvećanje dva do 2,5 puta, druge doze 4.000-4.500, a treća doza 25.000 do 28.000 – to je 35 do 40 hiljada imunizacija dnevno što je manje nego u februaru, kada je bilo 80.000 prvih doza”, rekao je Bekić.

Propusnice polako daju rezultate, strašne slike iz kovid bolnica, broj umrlih i inificirnaih je uticalo na ubrzanje imunizacije, ističe Bekić.

Epidemijska kriva u opadanju

Dr Bekić kaže da je među vakcinisanima u poslednjih sedam dana više od 70 odsto dobi ispod 45 godina. U populaciji između 18 do 30 godina imunizovano je samo 27 odsto, a od 35 do 45 godina – 43 odsto.

“Potrebno je da sveobuhvatnije sprovodimo propisane mere, da budemo odgovorni, na stolu Kriznog štaba će biti više stvari za razmatranje, produžetak vremena važenja kovid propusnica, uvođenje propusnica možda na sportskim manifestacijama, koncertima, skijališta i kovid propusnice”, kaže on.

“Da vidimo kakav će biti plan u školama, videćemo i kakav će biti plan sa produžetkom zimskog raspusta. Poslednji je čas da uvedemo određene stimulacije za srednjoškolce i studente za ubrzanje imunizacije”, naveo je Bekić.

Prema njegovim rečima, država je učinila sve što je do nje, na stolu je pet vakcina, a ima interesovanja za “Moderninu” vakcinu.

“Svi bi trebalo da budemo na strani zdravog razuma i da ubrzamo imunizaciju, 21. je vek, svi treba da budemo odgovorni”, zaključio je Bekić.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA