Domaći stručnjaci u borbi protiv antivakcinalne kampanje

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar zatražio je da stručnjaci budu mnogo aktivniji u obaveštavanju javnosti o značaju vakcina u sprečavanju zaraznih bolesti, prenosi Tanjug.

Na sednici Odbora za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije Lončar je predložio da to telo ubuduće jednom mesečno razgovara o vakcinaciji, da stalno prati situaciju i upoznaje javnost sa naučnim dokazima i stavovima struke.

 Pročitajte i:  Vakcine za i protiv

Većina evropskih zemalja poslednjih godina suočena je sa pokušajima osporavanja vakcina, pri čemu je praksa u vezi sa obavezom imunizacije različita, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, Dragan Ilić.

On je naveo primer Hrvatske, čiji je Ustavni sud odbio predlog da oceni ustavnost zakona o obaveznoj imunizaciji dece i odlučio da o vakcinisanju deteta roditelji ne mogu da odlučuju samostalno.

“Za mene kao infektologa, imunizacija je najveće otkriće savremene medicine”, rekao je predsednik Lekarske komore Srbije Dragan Delić i dodao da je “govoriti o značaju vakcina u 21. veku isto kao govoriti o neophodnosti uzimanja vode ili hrane”.

On je ocenio da se većina lekara u vezi sa tom temom “ponaša dosta nonšalantno, defanzivno”, i podsetio da nekad čak govore i o negativnim efektima vakcina.

Predstavnica Udruženja roditelja, Dragana Soćanin, rekla je da antivakcinalni lobi intenzivno deluje najmanje pet godina i, u ime roditelja, pozvala stručnu javnost bude aktivnija u iznošenju svojih stavova.

Podeli:

Komentari

  1. svaki roditelj mora sam da odluči da li će vakcinisati dete i kome će verovati.Deca nisu vlasništvo države ili medicinske ili bilo koje druge struke. Roditelji moraju imati monopol odlučivanja.Njihova iskustva miraju biti merodavnija od stavova i odluka koje nameće najamna nauka u službi biznisa.

    Odgovori na komentar

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA