Do puberteta je sve super, a onda majka “žanje šta je posejala”

Odnos između majke i ćerke je poseban i specifičan. Čvrst i neraskidiv. Pun topline i ljubavi. Majka je oslonac, uzor, autoritet, putokaz, rame za plakanje, drugarica za ceo život…

Foto: Canva

Psiholog Elena Kuzmanović kaže da je odnos između majke i ćerke jedan od najsnažnijih i najintimnijih, samim tim i najrizičniji, ukoliko nisu razvile dobru komunikaciju.

Istraživanja su pokazala da ćerke koje su uspostavile dobru komunikaciju sa majkom imaju veće samopouzdanje i samopoštovanje, bolje se odnose prema sebi i prave kvalitetnije partnerske relacije.

Neretko se dešava da se odnosi između majke i ćerke naruše kada je dete u pubertetu. Šta dovodi do jaza među njima i kako je moguće ostvariti dobru komunikaciju u periodu koje je za dete vrlo osetljivo i specifično?

Pubertet je kritično doba kada se odnosi kvare.

– U prelaznom periodu između detinjstva i odraslog doba, polako postajemo sličniji našim roditeljima, u ovom slučaju majci, a pubertet karakteriše proces separacije i individuacije, gde ćerka želi da bude drugačija od majke i da se poštuje njena potreba za mišljenjem i izborima – kaže psiholog.

Najbolje drugarice

Ćerka može da bude prijatelj sa ljudima koji su približno njenih godina. NJoj je potrebna majka, a ne još jedna drugarica. Ukoliko majka smatra da joj je ćerka drugarica, jer joj priča intimne detalje iz života, posebno partnerskog,to je rušenje granica i davanju uloge detetu koja mu ne pripada – kaže psiholog.
Ćerka u pubertetu zbunjuje majku i treba strpljenje

Istovremeno, ćerki je potrebno da zadrži osećaj bliskosti sa majkom, ali uz jasnije granice, što majku nekada zbunjuje. U tom teškom periodu se obično “žanje ono što se posejalo ranije”, pa je važno da se majka naoruža strpljenjem, da poštuje težinu njenih muka i želju da bude drugačija.

Kao odrasla osoba, majka je emocionalno pripremljenija da se nosi sa teškom komunikacijom, promenama raspoloženja i burnim reakcijama ćerke, dok su adolescenti veoma zbunjeni onim šta im se dešava.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA