Direktor klinike: U Tiršovu se javljaju deca sa postkovid simptomima

U poslednjem talasu epidemije u Dečjoj klinici u Tiršovoj je nešto manje teških pacijenata nego u prethodnim talasima. Međutim, javljaju se deca sa postkovid simptomima, kaže direktor klinike Siniša Dučić.

Direktor Dečje klinike u Tiršovoj Siniša Dučić kaže da se u ovom trenutku u toj klinici nalaze dva pacijenta pozitivna na koronavirus, koji su testirani rutinski, jer su došli na operaciju.

Napominje da su u kliniku u Tiršovoj od početka pandemije dolazili najteži pacijenti koji su zahtevali intenzivnu negu.

“U toku poslednjeg talasa bilo je nešto manje teških pacijenata, s tim što smo u ovom talasu imali postkovid pacijente. Od početka pandemije lečili smo preko 50 dece sa postkovid simptomima, mahom sa teškom kliničkom slikom, febrilnim stanjem, sa svim parametrima zapaljenja”, kaže direktor Dečje klinike.

Dodaje da su u postkovidu najviše pogođeni srce, pluća, bubrezi, ali da su takvi pacijenti dobro prolazili nakon intenzivnog lečenja koje traje nekoliko nedelja.

Prema njegovim rečima, u prethodnom periodu su, u pikovima pandemije, na klinici “smanjivani elektivni operativni program i elektivne pedijatrijske intervencije, koje nisu hitne”. Ističe da se nije desilo da neki hitan pacijent nije operisan ili zbrinut.

“Naše hitne hirurške i pedijatrijske ambulante su radile punom parom. Sada radimo punom parom”, rekao je Dučić.

Zbog kovida je stala i transplantacija, ali se sada i to vraća u redovan režim.

“To je uticalo na to da je veći broj pacijenata na hemodijalizi. Tu smo podbacili”, kaže Siniša Dučić.

Dodaje da se na Dečjoj klinici u Tiršovoj radi sa najtežim bolesnicima, po principima moderne medicine. Svu opremu koja im je potrebna, kaže, imaju.

“Princip i metod i uslovi lečenja nisu gori nego u nekim stranim zemljama”, rekao je direktor klinike i napomenuo da ima prostora da se brzo prihvati i način i organizacija rada koja postoji i na nekim velikim klinikama u svetu.

Što se tiče lečenja dece u inostranstvu, napominje da je princip da se svi strani stručnjaci koji nešto rade bolje dovedu u Srbiju.

“Puno je jednostavnije i roditeljima i deci da se dete leči u Tiršovoj, nego u Moskvi ili nekom drugom gradu. Drugo, stranci kada dođu, oni vrše edukaciju naših mladih lekara”, rekao je Dučić i naglasio da će uskoro lekari iz Nemačke dolaziti u Tiršovu, a da će naši lekari odlaziti u Univerzitetski klinički centar u Nemačkoj.

RTS

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA