Dečja terapeutkinja savetuje kako naučiti dete da pospremi igračke

Dečja terapeutkinja Michele Kambolis smatra kako je upravo vreme oko 1. rođendana idealno za početak usađivanja navike spremanja igračaka.

igracke px

Foto: Pixabay

21-mesečna Maya je dete  koje sa radošću sprema svoje igračke. Njena majka Patricia Chraiteh počela ju je tome učiti kad je imala godinu dana pomoću kratkih zapovedi poput “Donesi mi Doru” ili “Pokupimo kockice”.

Dečja terapeutkinja Michele Kambolis smatra kako je upravo vreme oko 1. rođendana idealno za početak usađivanja navike spremanja igračaka.

“Ako vaše dete ima razvijene motoričke veštine i može pokupiti određenu stvar, te razumije što govorite, krenite što pre. Teže je usaditi dobre navike kasnije”, pojašnjava Kambolis.

Dete neće odmah početi spremati igračke, ali treba biti strpljiv i dosledan kako bi to postala praksa.

“Osim što ćete vi imati manje posla, spremanje igračaka je aktivnost koja utiče na deo mozga povezan s pažnjom, rešavanjem problema i regulacijom raspoloženja”, dodaje Kambolis.

Neka spremanje igračaka bude zabavno

Mama Toni Brem Mullen peva pesmu i tako upozorava svog dvogodišnjeg sina da je vreme za spremanje igračaka, a njen suprug mu ponekad to predstavi kao trku s četverogodišnjim bratom.

“Važno je da u tome uživaju”, smatra Kambolis.

Budite pozitivni prema detetu

“Nagradite svoje dete zagrljajem ili objasnite kako je lepo hodati bez bojazni da ćemo stati na igračku i uništiti je. Umesto pretnjama, motivišite  dete aktivnostima koje vole kako bi završili spremanje, primerom odlaskom u park”, kaže Kambolis.

Budite realni

“Ponekad se detetu neće dati spremati. I to je u redu”, objašnjava Kambolis i dodaje: “I vi nekad niste raspoloženi. Pridružite se detetu, pomozite mu u spremanju na dve minute, ali ne dopustite da to postane navika. Ako ste dosledni, dete će kad-tad biti u stanju samo pospremiti nered.”

Index

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA