Deca donose viruse iz vrtića - Portal Moj pedijatar

Deca donose viruse iz vrtića

Pedijatri u jednoj smeni pregledaju i po 50 mališana s respiratornim i stomačnim infekcijama. Probleme izazivaju rota i „ferari“ virusi, a najvažnije je sprečiti dehidrataciju

Foto: Flickr

U jednoj smeni pedijatri sada pregledaju i po 50 dece s respiratornim infekcijama ili infekcijama izazvanim rota i „ferari“ virusima, i upozoravaju da simptomi tih infekcija kod najmlađih mogu da budu prilično teški, jer mnoga deca dehidriraju. Gubitak tečnosti je i najozbiljnija komplikacija ovih oboljenja, pa se roditeljima savetuje da najviše pažnje obrate upravo na to da spreče dehidrataciju kod malih pacijenata. Stomačne tegobe izazvane rotavirusima najteže podnose deca mlađa od tri godine. Prisutni su i norovirusi, koji uzrokuju dijareju kod odraslih, a u koje se svrstava i „ferari“, poznat po brzom širenju.

Najčešće deca „donesu“ virus iz obdaništa, pa se onda inficira cela porodica.

Doktorka Olivera Todorović, načelnica pedijatrije Doma zdravlja „Palilula“, kaže da su među 100 inficiranih koji zatraže pomoć lekara najmnogobrojniji oni s respiratornim problemima. Rotavirusi izazivaju trenutno oko 20 odsto, a „ferari“ 10 odsto infekcija.

– Zbog „ferari“ virusa dete može da povraća od 10 do 15 puta dnevno – kaže dr Todorović. – Rizik od dehidratacije je zbog toga ogroman, naročito ako je dete mlađe.

Mnogo su, ipak, učestaliji rotavirusi. Doktor Ivan Milovanović, pedijatar na Odeljenju gastroenterologije Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, kaže da su povraćanje i dijareja najčešći uzroci prijema na bolničko lečenje dece mlađe od tri godine:

VAKCINA I ČISTE RUKE
NAJEFIKASNIJA prevencija rotavirusima je vakcinacija. S obzirom na to da ova vrsta vakcine nije na spisku obavezne imunizacije, najčešće se primenjuje praksa čestog pranja ruku i umivanja, kako među roditeljima, tako i među decom – kaže dr Ivan Milovanović, pedijatar-gastroeneterolog.

– Infekcija rotavirusom obično počinje pojavom povraćanja, zatim se javlja visoka temperatura, a onda i proliv – objašnjava dr Milovanović. – Međutim, ne moraju uvek da budu prisutna sva tri simptoma, i ne moraju da se jave ovim redom. Često su prisutni samo povraćanje i proliv. Ako su prisutna sva tri simptoma, dete je pod većim rizikom da dehidrira. Zato je na prve znake dehidratacije neophodno potražiti pomoć lekara.

Doktor Milovanović objašnjava da se prisustvo rotavirusa dokazuje analizom stolice i karakterističnom kliničkom slikom, u zavisnosti od starosne dobi.

– Za rotaviruse nema terapije lekovima – priča naš sagovornik. – Lečenje podrazumeva da se dete rehidrira. To je najbolje uraditi posebnim rastvorima koji se kupuju u apoteci, ili da se uzimaju veće količine čaja, kompota i supe, uz obavezne obroke. Ukoliko dete odbija da jede i pije, neophodan je odlazak kod lekara i priključivanje na infuziju.

Simptomi dehidratacije su pospanost, odbijanje obroka i tečnosti, suv jezik i suva usta.

– Većina mališana do pete godine ima bar jednu infekciju nekim od sojeva rotavirusa – kaže dr Milovanović. – Jednom preležana infekcija rotavirusom ne znači stvaranje imuniteta, već je moguće da se dete inficira više puta, upravo zato što ima više sojeva ovog virusa.

Simtomi rotavirusa najčešće traju od pet do 10 dana. Kao i većina drugih virusa, prenose se fekalno-oralnim putem, najčešće preko predmeta ili igračaka, u školama i vrtićima.

TEČNOST NA PET MINUTA

– U slučaju čestih stolica i povraćanja detetu na pet minuta treba davati gutljaj tečnosti i zalogaj neke lako svarljive hrane – kaže dr Olivera Todorović. – Ukoliko povraćanje i dalje traje, onda treba praviti pauzu od desetak minuta. Međutim, roditelji treba da budu uporni sa davanjem tečnosti i hrane, jer u suprotnom može doći do problema, kada su neophodne hospitalizacija i infuzija.

Novosti

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram