Dan ekološkog duga 2022

Ne mogu da započnem ovaj tekst, a da se ne zapitam da li je moguće da ništa nismo naučili?

Foto: Pixabay

Da li zaista verujemo kako će se i problem klimatskih promena rešiti nekim čudom sam od sebe, ili će nam ga rešiti viša sila, ili neko drugi, ali sa time da mi naše navike koje su do promene klime i dovele nećemo morati da promenimo?

Jer, zašto menjati ono na što smo već navikli, što primenjujemo decenijama jer promene, to mora da je nešto loše.

Šta je Dan ekološkog duga, ili Earth Overshoot Day i zašto je on važan?

Dan ekološkog duga je 28.07.2022.godine. Dan ekološkog duga je tačno određeni datum kada je nažalost čovečanstvo već potrošilo prirodne resurse koji su mu na raspolaganju za čitavu godinu 2022.

Od 28.07.2022. svi stanovnici planete počinju da žive na kredit, odnosno da Zemlji uzimaju mnogo više nego što nam u stvari pripada.

Da budem jasnija Dan ekološkog duga, je tačno određeni datum koji označava trenutak u kojem su se u praksi potrošili svi održivi resursi koji sveukupnoj populaciji na planeti stoje na raspolaganju u toku jedne kalendarske godine.

Na ovom mestu je važno reći da se Dan ekološkog duga pomerao sve više prema početku godine. Ovaj podatak nam ukazuje da sve ubrzanije trošimo resurse.

Osim Dana ekološkog duga koji se odnosi na planetu postoji i Dan ekološkog duga za svaku pojedinu zemlju.

Konkretno Dan ekološkog duga Republike Srbije bio je 08.07.2022.godine.

Šta bi mogli učiniti?

Prevashodno bi mogli biti racionalniji i odgovorniji u potrošnji i smanjiti emisiju ugljen dioksida.
Ugljen dioksid je gas koji dovodi do efekta staklene bašte, čije posledice osetimo uveliko svakog dana. Kao najefikasnija mogućnost koja dovodi do smanjenje količine štetnih i neželjenih emisija jeste prelazak na obnovljive izvore energije.

Da li smo nešto naučili?
Teško mi je da priznam, ali izgleda da nismo.

Približavamo se tački bez povratka, a samo smo u 2020. godini zahvaljujući pandemiji Covid-19 pomerili datum zbog mera koje su bile preduzete u cilju smanjenja širenja virusa.

Na ovom mestu mogu samo da vas pitam da li vas je strah?

Zamislite, ove godine Sredozemno more je u julu 6,2 stepena Celzijusa toplije od onoga što se smatra normalnim!
Pri tome je važno istaći da se voda znatno teže zagreva od vazduha.
Da li shvatate da ukoliko nešto brzo ne preduzmemo ovo što se danas u medijima naziva Luciferom biće „nova normalnost“.
Krajnje je vreme da shvatimo da nam je priroda prijatelj i da klimatske promene nisu negde u budućnosti već su naša sadašnjost koja pogađa sve bez izuzetka.

Bojana BogojevićAutor: Bojana Bogojević

diplomirani pravnik sa položenim pravosudnim ispitom, specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja, ekspert za EU.
Ko-autor je dve stručne knjige i autor više stručnih tekstova i naučnih radova iz oblasti prava i korporativnog upravljanja, aktivna je učesnica na mnogobrojnim domaćim i inostranim naučnim skupovima.

Pohađala je više međunarodnih škola iz oblasti prava i ekonomije. Kao predstavnik civilnog sektora, učestvovala je u izradi Zakona o rodnoj ravnopravnosti, u izradi Nacionalne strategije za rodnu ravnopravnost sa akcionim planom i u izradi akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti - Žene, mir i bezbednost u Republici Srbiji. Tvorac je bloga o pravu i korporativnom upravljanju i autor tekstova koje je dosada objavilo preko 28 vodećih portala i institucija u zemlji, regionu i inostranstvu Stručni saradnik je nevladine organizacije Centar za mame i web portala Moj pedijatar i Yumama. Deo je organizacije Global Goodwill Ambassador za Srbiju, Predsednika org Luìza Palma

Kontakt: bogojevic_bg@yahoo.com

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA