Da li znate šta je kuvada sindrom?

Verovali ili ne, postoje simptomi koji se mogu javiti kod budućih očeva tokom trudnoće i iščekivanja bebe.

Foto: Pixabay

Da, možete se na prvi pogled začuditi, ali i tate osećaju promene kada zatrudnite.

Prema podacima Mejo klinije, Kuvada sindrom se javlja i kod potpuno zdravih muškaraca koji očekuju bebu. Ovi simptomi ne tretiraju se kao mentalni problemi, a naučnici ističu kako mogu biti zaista česti.

Ovaj sindrom obuhvata širok spektar simtpoma – i psihičkih i fizičkih.

Fizičke manifestacije su najčešće mučnina, gorušica, bol u stomaku, problemi sa disanjem, grčevi u nogama, bolovi u leđima, urinarne infekcije, pa čak i glavobolja.

Psihički simptomi mogu biti smanjenje libida, nemir, al ii anksioznost i depresija.

Stručnjaci za mentalno zdravlje uzeli su u obzir hipotezu da se ovo može javiti usled ljubomore i nemogućnosti da nose dete, ali možda i krivice što su napravili takvu promenu svom partneru. Jedna psihološka teorija ističe i problem marginalizacije muškarca tokom ženine trudnoće.

Postoji mnogo teorija, a nijedna nije medicinski jasno dokazana.

Smatra se nekada i to da bolja priprema muškarca za očinstvo, poput učestvovanja na prenatalnim časovima, pre dovodi do pojave ovog sindroma.

Osećaju stres  usled pomešanih osećanja!

I pored mnogo istraživanja, čini se da ovaj sindrom ima veze i sa nivoom hormona, najpre testosterona.

Mnogi ovo stanje, naročito kod muškaraca koji će postati tate po prvi put, povezuju sa interpersonalnim borbama, koje mogu biti neverovatno stresne usled pomešanih osećanja.

“Definitivno je u pitanju veliki broj faktora”, ističe dr Dzojs Gotesfild. “LJudi imaju drugačije živote, ali i stresore. Neki mogu biti skloniji hormonskim promenama tokom trudnoće partnera.”

Promene koje se dešavaju ali i koje očekuju oba partnera mogu biti zaista stresne, pa nije čudno da dovedu do fizičkih i psihičkih promena.

Doktori ističu da je vrlo važno da oba partnera budu svesni postojanja ovog simptoma. Bitno je imati dobru i otvorenu međusobnu komunikaciju, ali i obratiti se lekaru ukoliko je to zaista potrebno.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA