Da li vakcinisati dete koje se bavi sportom?

Nažalost aktuelna dilema koja zapravo ne bi trebalo da postoji!
Valjalo bi da se SVA školska deca vakcinišu protiv gripa (sa izuzetkom alergičnih na jaja) jer je šansa da dete “zakači” virus gripa u školi ogroman.

Ovo je realna opasnost u epidemiji gripa, pa se, kao jedna od epidemioloških mera, uvede i privremena obusatava nastave.

Kada govorimo o deci sportistima oni NISU izuzetak od ovog pravila. Evo nekoliko dobrih razloga ZA vakcinaciju:

  • Sport ne garantuje bolju otpornost protiv virusnih infekcija

Jedna od glavnih zabluda je “moje dete trenira, ono je zdravo – ne treba mu vakcina”. Činjenica je da su deca sportisti “disciplinovana kategorija” dece se koja redovno bave fizičkim aktivnostima, po pravilu se zdravo hrane, redovno spavaju, u dve reči: žive zdravo! Ipak, jak fizilki napor pretstavlja stres za organizam.

Činjenica je da se radi o takozvanom pozitivnom stresu, ali je takođe činjenica da sportisti POSLE velikih naprezanja mogu “zakačiti viruse”, pa i virus gripa. Dakle, kod sportista postoji “imunološki prozor” kroz koji virus gripa može da uskoči!

  • Grip je ozbiljna bolest koja traži poštedu od treninga

Kada dete dobije grip sledi bar sedam dana ležanja, ako ne bude komplikacija. Sa komplikacijama (koje zahtevaju posebnu terapiju) sve se produžava na dve nedelje kućnog lečenja.

Posle preležanog gripa dete ne sme da trenira dve nedelje! Ovo je jasno definisano, naučno utemeljeno medicinsko pravilo za koje veliko broj roditelja (nažalost i jedan broj trenera mlađih selekcija) ne zna! U periodu oporavka od gripa dete ne sme da se izlaže velikim naporima zbog potencijalnih problemima sa srcem (ali i plućima). Kada se dete vrati na teren sledi još nedelju – dve “utreniravanja” da bi se vratilo u formu od pre gripa.

Pa zar nije bolje primiti vakcinu pa se ne izlagati riziku od nepotrebne pauze u treniranju?

  • Nepotreban strah od neželjenih efekta vakcine

Posle vakcinacije protiv gripa su moguće neželjene reakcije. Mali otok i crvenilo na mestu aplikacije vakcine (uboda) nemaju značaja. Ipak, kod jednog broja dece se mogu javiti blagi simptomi – mala temperatura, curenje nosa i kašalj.

Sve ne traje duže od par dana i prolazi bez komplikacija. Radi se o reakciji imunološkog sistema na oslabljeni virus iz vakcine. Ako se to desi, mudro je da se u tih dva do tri dana ne trenirati, a potom se može nastaviti bavljenje sportom bez ograničenja. Ovo je daleko bolja varijanta do dvedo tri nedelje pauze posle “pravog” gripa, a i ne dešava se kod sve vakcinisane dece.

  • Koliko traje zaštita

Zaštita protiv gripa traje “jednu sezonu” gripa.

Svake godine Svetska zdravstvena organizacija odredi koji tipovi virusa će činiti vakcinu. Imunitet (antitela) “traju” koliko i sezona gripa, pa se i sportisti vakcinišu svake godine! Ovo “utvrđivanje gradiva” u imunološkom smislu je veoma korisno, tako da deca (kao i odrasli) koji se redovno vakcinišu imaju sjajnu zaštitu od ove veoma neprijatne bolesti

Na početku smo istakli da ovo ne bi trebalo da bide dilema. U prilog ZA vakcinacije treba ponoviti preporuku Svetske zdravstvene organizacije da se što veći broj dece i odraslih vakcinišu protv gripa.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA