Da li u želji da budemo dobri roditelji, zaboravljamo da budemo dobri partneri

Roditeljstvo predstavlja velik izazov, pogotovo kada stvari ne idu uvek onako kako ste ih vi zamislili.

Foto: Pixabay

S dolaskom deteta mnogi  parovi počinju sebe doživljavati isključivo kao roditelji, a sve manje kao supružnici, partneri, prijatelji, životne ljubavi. Vidljivo je to i kroz njihovu komunikaciju koja  počinje da se vrti isključivo oko dece, s tim da i ta komunikacija s vremenom uglavnom postaje negativna. Ne zato što su mama i tata frustrirani, nego zato što se u porodici, kako dete raste, sve više komentarišu one neke negativne strane – zašto je dete uradilo, zašto dete mora uraditi, pohvale idu isključivo u smeru deteta.

Vremenom se majke i očevi počinju razilaziti u mišljenjima što rezultira frustracijama koje ispoljavaju pred decom. A to je ono što dete ne bi smelo gledati, odnosno, to je ono što muž i žena ne bi smeli dozvoliti jer će te frustracije početi jako uticati na njihov partnerski odnos.

Napunite emocionalne zalihe

Svako ljudsko biće ima emocionalne zalihe koji s vremena na vreme treba napuniti. Baš kao što će se vaše vozilo zaustaviti ako se rezervoar isprazni, veze će takođe patiti ako se emocionalne zalihe ne pune redovno. Neki to nazivaju “ljubavnim zalihama”. Svi duboko čeznemo za vezom, a kada je ta veza oslabljena ili prekinuta, naši odnosi trpe. Obratite pažnju na partnerove emocionalne zalihe i pobrinite se da se ne isprazni. Važno je poznavati partnerove osećaje i biti u stanju prepoznati kada se osećaju tužno, srećno, zabrinuto, frustrirano itd. Isto tako, važno je biti svestan vlastitih emocija jer pre svega morate razumeti sami sebe da biste mogli razumeti jedno drugo.

Fokusirajte se na pozitivne emocije

Slušajte partnera i pokušajte  staviti se na njegovo mesto

Ako ste previše iznervirani da biste konstruktivno razgovarali sa svojim partnerom, odgodite razgovor za kasnije. Svoja osećanja iznesite iskreno bez da optužujete nekoga drugoga. Kada i dođe do nesuglasica, umesto da mislite samo na sebe, pokušajte potražiti zajedničko rešenje. Nemojte napadati ili kritikovati svog partnera. Koristite pozitivne komunikacijske veštine kao što je korištenje izjava “ja” umesto izjava “ti”. Na primer, “Osećam se malo zatvoreno. Htela bih da ostavimo decu i izađemo na večeru” umesto “Nikud me ne vodiš!”. Slušajte kako biste razumeli. To je često greška koju radimo tokom sukoba. Mi formulišemo svoj protivargument pre nego što je partener završio.

I zapamtite, to što ćete u nekom trenutku posvetiti više pažnje svom partneru nego detetu, ne znači da ste loš roditelj, jer na kraju dana sve što deca žele su srećni roditelji.

Index

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA