Da li roditelj može da ima omiljeno dete?

Roditelj ima favorita među decom? Evo šta kažu stručnjaci o tome
“Nema svaki roditelj omiljeno dete, ali mnogi ga imaju”, kaže Džesika Grifin, profesorka psihijatrije i pedijatrije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Masačusets u SAD-u.

Foto: Pixabay

Bez obzira na razloge, neka istraživanja pokazuju da mnogi roditelji gotovo sigurno favoriziraju jedno dete – priznali to ili ne. U jednoj studiji pokazalo se da do 74 posto majki i 70 posto očeva u Britaniji postupa s preferencijama za jedno od dece.

U drugoj studiji pri ispitivanju roditelja samo 10 posto je priznalo da ima omiljeno dete, što sugeriše da za većinu majki i očeva osećaj favoriziranja ostaje čvrsto čuvana porodična tajna.

Najmlađe dete je najčešće omiljeno

Istraživanja takođe pokazuju da redosled rođenja igra važnu ulogu u tome koje dete roditelji preferiraju. Prema istraživanju YouGova, roditelji koji su priznali da imaju omiljeno dete pokazali su veliku sklonost prema najmlađem – i to čak 62 posto ispitanih roditelja.

43 posto roditelja s troje ili više dece preferira takođe najmlađe, trećina ih bira srednje dete, a samo 19% naginje najstarijem, piše BBC.

Zašto baš najmlađe dijete?

Dr. Vijaieti Sinh je klinički psiholog u bolnici Mount Sinai u Njujorku. Ona kaže da je favoriziranje najmlađeg deteta često povezano s društvenim i emocionalnim veštinama povezanim s redosledom rođenja – kako roditelji stiču više prakse u vaspitanju dece, imaju bolju ideju o tome kako žele da oblikuju detinjstvo svog potomstva.

“Roditelji imaju tendenciju da favoriziraju dete koje najviše liči na njih, koje ih podseća na njih same ili predstavlja ono što smatraju uspehom roditeljstva”, kaže ona.

“Mlađu decu je najverovatnije odgajao roditelj koji je s vremenom i iskustvom sve sigurniji i veštiji u vaspitanju i odgoju dece.”

Index

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA