Da li rast zubića može izazvati osip na licu bebe?

Kada bebama rastu zubići, one dosta balave a prateća pojava je često osip na licu. Roditelji se zabrinu i žele  sprečiti osip da ne bi bebi stvarao neprijatnost.

Foto: Pixabay

O kakvom se osipu radi?

Kad bebama rastu zubi, one mnogo balave. Ta pljuvačka sadrži i komadiće hrane sa enzimima za probavu koji deluju nadražujući na nežnu kožu bebe i izazivaju osip, objašnjava pedijatrica Candice Jones na portalu Todaysparetn.

Ovaj osip se javlja kod beba između 6 i 24 meseca starosti a to je upravo vreme kada zubići rastu.

Kako izgleda ovaj osip?

Osip se obično opisuje kao crveni, hrapavi osip s malim plikovima, a ponekad se javi i ispucala koža. Osip može biti i neprijatnog mirisa.  Osip će se s vremenom smanjivati, jer će bebe sve manje balaviti kako vreme prolazi.

Najčešće se osip javlja na obrazima, ustima, bradi i na  vratu. U nekim slučajevima javlja se i na gornjem delu grudi.

Postoje li drugi osipi koji izgledaju kao ovaj?

Osipi mogu biti izazvani različitim virusima i obično su povezani s temperaturom. Mogu se pojaviti bilo gde na telu. Osip koji nastaje zbog balavljenja,  ne izaziva temperaturu – mada se rast zuba ponekad može povezati s malim porastom telesne temperature (ispod 38 C), što se ne smatra pravom temperaturom. Ekcem, takođe poznat kao atopijski dermatitis, može uzrokovati crvene mrlje i pojaviti se bilo gde na telu, posebno iza kolena i ušiju, na pregibu laktova i na rukama. Najbolje da bebu vidi pedijatar ukoliko niste sigurni šta uzrokuje osip.

Kako sprečiti ovaj osip?

Najbolje je nežno i često brisati pljuvačku mekim  krpom. Ako je bebina majica mokra, obavezno je promenite. Važno je predeo gde je osip držati suvim što je više moguće. Možete i naneti bebi kremu da se napravi barijera za zaštitu kože

Kako lečiti osip?

Ako je osip blag, sledite iste korake kao i za prevenciju: nežno brišite bebinu kožu, skinite vlažne majce i portikle. Održavajte bebinu kožu  čistom i suvom.

Takođe, ograničite  i druge potencijalno iritantne stvari na koži. Zato koristite losione bez mirisa i boje, sapune i deterdžente”, kaže Jones. Perite bebinu kožu nekoliko puta dnevno toplom vodom i osušite je. Ako je koža napukla, krvari ili curi i beba je trlja jer joj smeta, posetite svog pedijatra koji će vam prepisati odgovarajuću kremu.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA