Da li postoji razlika između biti otac i biti tata

Pre mnogo godina, shvatio sam razliku između oca i tate. Obojica mogu da ustanu ujutro, odu na posao I obezbede finansije za svoju porodicu, čak I ako mrze svoj posao. Ne samo da mogu da obzebede krov nad glavom za porodicu, hranu na stolu, imaju I mogućnost za časove flaute ili porodični odmor.

Foto: Pixabay

“Razlika između Biti otac i Biti tata” prvobitno se pojavila na projektu “Dobar čovek”

Obojica mogu biti fizički “prisutni” za svoju decu “na sportskim igrama ili događajima.

Međutim, “razlika” o kojoj govorim je dublja, i od vitalnog značaja za svakog klinca. To je razlika, koja se za mene ,  sažima u ono “tata” .

Ovde je spisak tih osobina,, bez obzira na redosled.  Ako vaš otac ima ovo smatrajte  se srećnim, ako ih vi  imate onda ste zaradili, po mom mišljenju, titulu tate.

Oni misle pre nego što prokomentarišu.
Zvuči jednostavno ? Ali koliko puta ste se ugrizli za jezik kada je trebalo da odgovorite na pitanje svog deteta “Šta ti stvarno misliš o ovome, tata?

Postoji velika razlika između biti surovo iskren i duboko iskren. Razmislite šta je pravi razlog dečjeg pitanja – možda je tražilo vašu dozvolu za nešto ili želi da vas učini ponosnim tim pitanjem umesto što zaista želi da čuje vaš filozovski odgovor.

Oni komuniciraju i igraju na nivou deteta.
Ovo me podseća na izreku: “Pravi muškarci imaju čajanke sa svojim kćerkama.” To je istina, pravi tata se igra na nivou svog deteta, on nije tu samo kada njega zanima to što dete radi
On čita istu, dosadnu knjigu dok ne dobije glas gosopdina Teddija, ili mr Jednoroga i dopušta da njegovi nokti i kosa budu stilizovani do te tačke da  ga najbolji prijatelj ne bi prepoznao.

To mogu biti mali trenuci za tatu, ali su trajne uspomene za dete i  pomažu  da se formira nivo poverenja i udobnosti koje će učvrstiti ljubav među njima.
Oni su dobar primer.
Tata pokazuje ljubav, samilost i strpljenje ne samo prema svojoj  porodici, već i  sa ljudima u celini. On ne učestvuje u izlivima besa kada ga neko iznervira. On ne zlostavlja nikoga ni verbalno, ni fizički niti vređa nekoga ko se ne slaže sa njim. On ne vređa majku svoje dece i ne koristi decu da se sveti svojoj bivšoj
Možda mislite da su neki od ovih primera  očigledni, ali mnogo puta kada su emocije velike, ljudi ne primećuju kako njihovi postupci mogu fizički ili emocionalno da povrede dete.

To ne znači da se očekuje da budete savršeni i netaknuti od stresova života. Svi smo pogođeni ovim tenzijama. Ono što hoću da kažem jeste da  treba da razmislite pet sekundi i da se fokusirate i razmislite pre nego što nešto učinite. Pet sekundi da  se vratite u realnost onoga što  je stvarno važno.

Oni štite svoju decu.

Ako vam dete ikada kaže da je neko drugi postupio neprimereno prema njima, prvi komentar ne treba da bude da oni ne razumeju ponašenje te osobe.
Tate ne pretpostavljaju da je dete pogrešilo; oni slušaju. Oni postavljaju pitanja i onda deluju. Pravi tata odmah uveri dete da oni nisu radili ništa loše i da su  učinili pravu stvar time što su priznali šta im se dogodilo. Oni žele da njihovo dete zna da će učiniti sve da budu sigurni da se njima ništa neće dogodite.

Pravi otaci vidi i razume, ako se njegovom detetu nešto dogodilo neprimereno, što ga je nateralo da zatraži zaštitu.

Biti otac je lako i zahteva malo emocionalnog ulaganja. Biti tata za mene je delikatno, teško i odgovornost za ceo život. Ti automatski postaješ otac kada se dete rodi, ali ćeš titulu tate morati da zaradiš.

Prevela: Ivona Jovanović

Objavljeno na portalu Babble

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA