Da li nastaju promene u mozgu nakon porođaja?

Svaka majka će vam potvrditi da se život zaista potpuno menja nakon dolaska deteta. Uz promene na telu i dnevnoj rutini, najsnažnije su emocionalne promene koje samo roditelj razume.

Nakon veka posmatranja promena ponašanja novopečenih majki naučnici su uspeli povezati majčinstvo sa promenama u mozgu koje uzrokuje. S majčinstvom se povećava aktivnost dela mozga koji kontroliše empatiju, anksioznost i društvene interakcije. Osećaj ljubavi, brige za dete i potrebe za zaštitničkim ponašanjem izaziva reakcije u mozgu.

U proseku svaka šesta porodilja pati od postporođajne depresije, mnogo njih bori se sa kompulsivnim reakcijama kao što su neprestano pranje ruku ili neopravdani napadi panike zbog straha da dete ne diše.
Najveće promene u mozgu dešavaju se nakon prvog porođajaTo je sasvim normalno u prvim mesecima nakon porođaja dok beba ne ojača, a roditelji se ne snađu u roditeljskim brigama. Majke instinktivno hvata panika kada pomisle na situacije koje ne mogu da kontrolišu, a vezi su njihove bebe.Naučnici su posmatrali promene u mozgu pokazujući majkama slike nepoznate dece i njihove vlastite. Postati roditelj za mozak je vrlo slično zaljubljivanju. Oksitocin, hormon sreće, povećava se kada majke ugledaju svoju decu ili začuju njihov plač između plača mnogih drugih beba. Majke koje doje još su osetljivije na pogled ili slušanje plača vlastite bebe.

Najveće promene u mozgu dešavaju se nakon prvog porođaja. Čest je slučaj i jednakih promena u mozgu tate ako je vrlo blisko povezan sa detetom i potpuno uključen u sve segmente brige za bebu u prvim mesecima.

Index

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA