Da li muž čini uslugu kada pričuva decu?

Rejčel je majka troje dece (3, 2, i 1 godina) Osećala se kao u sendviču. Iako za sebe misli da je roditelj vizionar, upala je u zamku misleći da samo ona može da brine o deci, I da to niko ne čini dovoljno dobro, pa ni njen muž…

Foto: Wefi

Ovako je tekao naš razgovor:

Ja : Treba mi malo vremena za mene. Misliš da je u redu da izađem sat-dva, sama?

Muž : Naravno, zvuči dobro .

Ja : Hvala ti hvala ti hvala , neću zakasniti…..

Muž : Ma u redu, samo mi reci da li se vraćaš do večere? Da li da spremam ja ili ćeš doći do tada?

Izašla sam na sat dva u nameri da se potpuno opustim, osetila sam nizak nivo krivice. Onda sam počela da razmišljam, bilo mi je žao mog muža jer je ostao sam  sa troje male dece, do tri godine… vraćam se kući, ne osećam  se bolje…

Ja : Hvala mnogo što si pričuvao decu.  Zaista to  cenim…

Muž : Nije problem, kad god…

Hmm, šta se to dešava? Da li sam krala  sopstveno vreme?  Zašto sam i kada sam bila daleko od kuće bila fokusirana na ono što se dešava kod kuće? Zašto?

To je zato što – u mom umu – izgledalo kao da mi  muž čini uslugu čuvajući  našu decu.

Kada sam bila izašla, a i kada sam se vratila kući osećala sam se kao da sam nešto izvukla za sebe. To je glupo. Zašto?

Moj muž je odgovoran za našu decu koliko i ja . Nije mi činio uslugu, samo je ispunjavao  svoju ulogu oca.

 1. I on je pola odgovoran za njihovo postojanje

Ako se ne varam, nisam zatrudnela sama. Čak i ako ste primarni staratelj dece i  da ostanete  ceo dan sa njima, to ne znači da otac nema odgovornosti. Ako upadnete u zamku razmišljanja kako ste odgovorni da se sami brinete o deci 24 sata na dan, 7 dana nedeljno, 12 meseci godišnje i 365 dana onda ste u teškoj poziciji. Tu je i njihov otac i ne treba da gledate  da olabavite njegove dužnosti.

 1. Nije dadilja

Kada unajmite dadilju onda ostavite detaljan spisak, sprovedete sveobuhvatnu pripremu, često proveravate i dođete kući na vreme. To je zato što postoji ugovorna obaveza, Otac, sa druge strane je ključni deo porodice. On je pozvan da bude lider i kao takav treba da ih čuva.
Zašto? Zato što je to veoma  važno za dobrobit i razvoj naše dece. Deca ga vole i žele da budu sa njim. Ne morate žuriti kući posle ubrzane večere… Dozvolite mu da voli i služi svoju porodicu i provodi vreme sa njom.

 1. Budite zahvalne, ali ne previše

Samo zato što mislim da muž i otac ima odgovornost da se brine o svojoj deci to ne znači da treba da preteramo sa zahvalnošću. Zahvalite, i iskoristite svoje vreme, poštujte spremnost da čuva decu, ali uživajte u svojoj odustnosti. Budite ljubazni… da lepo je , i pokazati zahvalnost . Ali se nemojte ponašati da vam je činio uslugu zato što je čuvao svoje potomstvo.

4. Ne osećam krivicu , uživam !

Trebalo mi je vremena da shvatim da mi muž nije činio uslugu već je radio svoj posao. Njemu nikada to nije smetalo, uvek je bio spreman i voleo je da bude sa njima.To nije bio njegov način razmišljanja, već moj. To je bio moj problem. I on i deca su uvek bili dobro, kad god bi izašla. Tek kada sam počela da vidim stvari drugačije, tada sam počela da uživam dok je on čuvao decu.

5. Pripremiti ( ili ne ) , a zatim pustiti

Mislila sam da moram pripremiti svaku sitnicu pre nego što odem. Greška. Pa i moj muž je odrasla osoba i može da reši svaki problem, na svoj način. Nema maramica? Koristiće papirni ubrus..Improvizovaće…

Deca mogu ponekad da pojedu brzu hranu, da preskoče kupanje, da obuku odeću koja se ne slaže, da imaju zamršenu kosu… Koga briga….

Da li ste i vi upali u ovu zamku? Da li uživate kada izađeti sami ili mislite da vam čini uslugu?

Prevela: Ivona Jovanović

Izvor: A mother far from home

Podeli:

Komentari

 1. Sladja says:

  Super!!!!! Bas tako!!!

 2. i više nego jedna majka says:

  Isto tako se i ja osećam, nema ko da mi pomogne, suprug radi ali on kad dođe sa posla ja već padam na noge i tako svaki dan on pita šta im novo ja ćutim i kažem ma crkla sam, po ceo dan i onda krenem da nabrajam šta sam radila ali on ne sluša ili sluša i još nešto pored radi a mene to nervira….gledam babe kako samo čuvaju svoju unučad mi živimo sa babom ali ona je ta kojoj se zahvaljuje njen sin. Ako pričuva na max sat vremena. Ona niti pegla niti hrani niti bilo šta zna oko dece pitam se ko li je njoj podizao svekrva ili njena majka žalosno! I ja sam žalosna ako se nešto ne obavi trči tamo trči vamo čak odusajem od sebe i svojih obaveza jer bože moj nema ko da pomogne i da me zameni. Suprug sve to zna ali jako sporije radi i uvek me pita svaki put jel treba krema jel ovo…i onda ja shvatam on ne želi ok ja ću tu se sve završava. Moje pitanje je da li će majke koje su ovoliko požrtvovane izvesti decu na pravi put ili ih samo razmaziti? Jer teško je na ovo dati odgovor ali bar smernicu neku da li je ispravno da deca po čitav dan provedu sa majkom. Da su babe i dr.osobe nedužne u bilo čemu.

 3. Jelena says:

  I ja sam tako razmisljala dok me kuma nije podsetila kako je izgledalo kada su nas cuvali ocevi I kako nam je bilo strava sto smo za rucak jeli cevape I pomfrit, skakali po namestaju, I kako je sve ispalo u redu I cak naprotiv sad imamo lepe I smesne uspomene na to. Sada bez ikakvog problema ostavljam muza samog s bebijem. 🙂


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA