Celer supernamirnica – ima mnoga zaštitna jedinjenja važna za ljudsko zdravlje

Osim toga što zbog jedinstvenog jedinjenja 3-n-butilftalida – celer može imati efekte na smanjenje holesterola, istraživači veruju da ovo povrće ima i mnoga druga zaštitna jedinjenja važna za ljudsko zdravlje, čiji se učinak uveliko istražuje.

U jednoj studiji, kada su pacovi tokom osam nedelja bili hranjeni masnom hranom, oni koji su dobijali ekstrakt celera pokazali su znatno niži nivo lipida u krvi od pacova u kontrolnoj grupi koji nisu dobijali ekstrakt celera.

Pored toga, utvrđeno je da ekstrakti od ovog povrća pomažu u smanjenju nivoa glukoze u plazmi kod odraslih osoba.

Doktor Džoš Eks, nutriciolog iz Nešvila, navodi da celer sadrži antioksidanse i polisaharide za koje je poznato da deluju protivupalno, posebno flavonoidni i polifenolski antioksidansi.

Istraživanja ukazuju na to da ta jedinjenja posebno pomažu u borbi protiv slobodnih radikala.

Istraživači su identifikovali preko desetak različitih vrsta hranljivih jedinjenja i antioksidanasa koji su odgovorni za blagodeti proizvoda od celera. Tu spadaju fenolne kiseline, poput kofeinske i ferulne, plus flavanoli poput kvercetina.

Zbog svog potencijala za smanjenje upale, celer može biti koristan za lečenje širokog spektra stanja koja su pogoršana upalom, uključujući bolove u zglobovima (poput artritisa), gihta, infekcije bubrega i jetre, problema sa kožom, sindroma nervoznih creva…

Doktor Eks dodaje da celer može da pomogne u sprečavanju ili lečenju hipertenzije.

Veruje se da određene hranljive materije koje se nalaze u celeru, mogu da pomognu u smanjenju krvnog pritiska delujući kao relaksant glatkih mišića i poboljšavajući protok kalcijuma i kalijuma u ćelije ​​i iz njih.

Ovo povrće može pomoći u sprečavanju ili smanjenju stvaranja bolnih čireva zbog posebne vrste etanolskog ekstrakta koji je koristan u zaštiti sluznice digestivnog trakta.

Istraživači veruju da je celer dobar za stomak, debelo crevo i crevni sistem zbog prisustva hemijskih sastojaka, poput flavonoida, tanina i alkaloida. Ta jedinjenja kontrolišu nivo oslobađanja želudačne kiseline.

Celer ima izuzetno malo kalorija i može biti dragocena namirnica koja će vam pomoći da smršate. Sadrži vlakna koja vam mogu pomoći da steknete osećaj sitosti

“Budući da celer pomaže u smanjenju mokraćne kiseline i podstiče proizvodnju urina, koristan je u borbi protiv bakterijskih infekcija u digestivnom traktu i reproduktivnim organima. Slično brusnici, koja je poznata po borbi protiv infekcija urinarnog trakta (cele infekcije), celer može pomoći u prevenciji infekcija, kao i kod poremećaja bešike, bubrega i možda čak i cista na reproduktivnim organima” navodi se na portaludraxe.com.

Celer je iz grupe biljaka koje mogu da štite od kancera, poput šargarepe, celera, komorača, peršuna. Određene studije su pokazale da poliacetileni pomažu u smanjenju toksičnosti i bore se protiv stvaranja karcinoma, posebno kod raka dojke, creva i leukemije.

Poliacetileni takođe imaju brojne efekte na jačanje imuniteta, uključujući sposobnost za borbu protiv tumora.

Prema navodima istraživanja sa Poljoprivrednog fakulteta na Univerzitetu Danske u Arhusu, “poliacetileni su pokazali mnoge važne bioaktivnosti, uključujući antiinflamatornu, antitumorsku aktivnost, kao i dejstvo protiv bakterija”.

b92

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA